Близо 70 на сто от сделките с имоти край морето са с пари в брой

Близо 70 на сто от сделките с имоти край морето са с пари в брой
Източник: KMETA.bg
A A+ A++ A

Около 70 на сто от сделките на пазара на недвижими имоти край морето през последната година са реализирани с пари в брой. При останалите покупки клиентите ползват различно банково кредитиране, най-често между 50% и 80% от стойността на имота, пише Труд.

Ипотечното кредитиране е по-слабо използвано като източник за финансиране сред варненци на фона на софийската картина, но идентично с останалите големи градове в страната. Това коментира Делян Димитров, регионален мениджър на най-новата брокерска компания, стъпила отскоро в морската столица. Моряци са сред най-масовите купувачи на апартаменти и жилища, но профилът на клиентите във Варна не се различава съществено от другите градове в страната-това са млади хора между 25 и 45 години с деца, които търсят дом за семейството си.

Руснаци купуват сега по-малко в сравнение с преди две години, но и не препродават имоти, каквато тенденция имаше по Черноморието. Те, като българите, предпочитат повече жилища в града, където търсенето на двустайни и тристайни апартаменти е най-голямо. За последната година и първото тримесечие на 2017 г. има 5-6% ръст както на реално сключените сделки, така и на цените във Варна.

Средната цена на квадратен метър край морето е 761 евро и това прави морската столица най-скъпа след София, посочи Димитров. Най-високи са цените на луксозни вили между 700 000 и 1 млн. евро в района на Евксиноград с уникално обзавеждане и просторен двор.

#моряци #Варна #руснаци #Черноморието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »