Прокуратурата поиска разпускане на една от партиите на Марешки

Прокуратурата поиска разпускане на една от партиите на Марешки
Източник: DarikNews.bg
A A+ A++ A

Днес, 6 април 2017 г., Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) искова молба за прекратяване на политическа партия „Национално движение свобода и демокрация“ (ПП „НДСД“) представлявана от Веселин Марешки – председател на партията, съобщиха от държавното обвинение, пише Труд.

Прекратяването е на правно основание чл. 40 ал. 1 т. 1, 3 и 5 от Закона за политическите партии. След извършена проверка от СГП са установени три основания за разпускане на политическата партия:

1. ПП „НДСД“ не е пререгистрирана съгласно изискванията на закона през 2005 г.;

2. Партията не е провеждала предвидените в устава заседания на върховния орган, съгласно Закона за политическите партии и Устава на партията, не по-малко от веднъж на 5 г. и не е представила в съда за вписване състава на новото ръководство;

3. Видно от представените от ЦИК данни политическата партия не е участвала повече от 5 г. от последната й съдебна регистрация в избори за народни представители, президент, вицепрезидент или за общински съветници и кметове.

Припомняме, че на 20-ти март ЦИК сигнализира до прокуратурата за проверки за спазване на разпоредбите в Закона за политическите партии от страна на Марешки. Така бизнесменът беше вписан като председател на две политически партии - "Воля" и "Народно движение за свобода и демокрация".

Според законовите правила гражданин с избирателни права може да участва в учредителното събрание на политическата партия, но само ако не членува в друга партия. В хода на разпоредената проверка са изискани материалите по делата за регистрация на двете партии от СГС и удостоверение за актуалното състояние на политическите партии, предаде БГНЕС.

#СГП #Веселин Марешки #СГС #ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »