Опасни и мизерни условия за пациенти от Ямболко, които пътуват за хемодиализа

Опасни и мизерни условия за пациенти от Ямболко, които пътуват за хемодиализа
бТВ
A A+ A++ A

Пациенти от Ямбол и околните села ни писаха за мизерните и дори опасни условия, при които пътуват за хемодиализа. Извозва ги микробус на фирма, която има договор с болницата, предаде бТВ.

Всяка сутрин по тъмно болни от няколко села чакат бусa, който ги води на хемодиализа. Според близките им това става при мизерни условия.

Елена Сивова чака буса, за да качи брат си Никола Николов, който е на хемодиализа от 7 години. От месец за транспорта отговаря нова фирма.

"Аз тази кола я кръстих "танкът Руди", така дрънчеше отначало, вътре става ветрилник , а не знам през зимата как ще е”, казва пациентът.

Ядосан от присъствието на екипа на bTV, шофьорът тръгва към съседните села за други болни. Въпреки състоянието им скоростта е над позволената. Екипът ни едва го настига пред дома на една от жените.

Шофьорът отрича да е карал с около 130 км/час, макар че колата на екипа на bTV го е следвала.

Някои от пациентите се оплакват, че им става лошо след возенето в буса.

Ежедневно бусът транспортира около 50 болни на хемодиализа с няколко курса. Фирмата има договор с ямболската болница след обявена обществена поръчка. Други кандидати нямало, твърди директорът на болницата Панайот Диманов.

"При обявяването на обществената поръчка болницата обяви сума, месечна и годишна, за транспорт на тези болни. Тази сума е определена въз основа на парите, които ние получаваме от НЗОК за лечение на тези болни.Тя не може да бъде по-голяма, защото иначе финансово болницата излиза на червено и няма как да плати по-голяма сума", поясни той.

Собственикът на фирмата Венелин Араванов има автокъща в града. Отказва среща с нас и твърди, че проблем няма.

„Не ги товаря като чувал с картофи, постоянно създавам условия. Няма как да ги возим с чисто нови автобуси по тези пътища", категоричен е той.

Някои от болните идват със свои коли, за да си спестят изпитанието.  До 2011 година транспортът за хемодиализа е към спешните центрове, след което минава към болниците. Ямболската няма пари за линейки и от 2015 година работи с външни фирми. Срокът на договора е една година.

#Ямбол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »