Горите на България се увеличили с 2% от 2000 г.

Горите на България се увеличили с 2% от 2000 г.
Законът за горите притесни много българи, според които той ще позволи безразборното им изсичане. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Делът на общата горска площ е нараснал с 2% от 2000 г., а делът на залесените територии се е увеличил с 3,4%, обяви директорът на Изпълнителната агенция по околна среда Ваня Григорова.

През 2010 г. площта на горския фонд е около 37,3% от територията на България, а истинските залесени площи са 34%, съобщи тя пред „Дарик", цитирайки данни на Изпълнителната агенция по горите.

„Горския фонд формират както недървопроизводителните горски площи, така и незалесените горски площи, което означава, че има увеличение на горските площи в България в периода 2000-2010 г.," констатира Ваня Григорова и подчертава, че горските площи се увеличават устойчиво, макар и бавно.

Състоянието на горите в България е на средно добро ниво сред 39 държави в Европа, информира още тя.

„За нас е важно, независимо кой и как ще стопанисва дадена територия от горския фонд, да бъдат спазени процедурите по екологичната оценка и въздействието върху околната среда. Тези процедури не могат да се заобиколят, защото те се отнасят за много стратегически документи," подчерта Ваня Григорова.

Качеството на живот в градовете обаче се влошава, отчете още директорът на Изпълнителната агенция по околна среда.

По думите й, най-сериозните проблеми в градовете е замърсяването на въздуха с фини прахови частици и наднорменият шум.

По отношение на водите Ваня Григорова коментира, че по данни на Здравното министерство качеството на питейните води в България не е толкова зле.

„По микробиологични показатели леко превишение на замърсяването на водата се отчита в около 16 области. Тревожен фактор е наднорменото съдържание на нитрати, причина за което е земеделието и селското стопанство," обясни още Ваня Григорова.

Тя заяви, че най-заплашена е черноморската система, тъй като корабите пренасят много животински видове, които са настроени хищнически към безгръбначните животни в Черно море.

Ваня Григорова увери, че България запазва второто си място след Словения в Европа по защитени зони по местообитания и птици.

#Ваня Григорова #Изпълнителна агенция по околна среда #Изпълнителна агенция по горите #горски фонд #замърсяване #въздух #фини прахови частици #вода #нитрати #земеделие #Селско стопанство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"