Бил Гейтс излиза срещу Федерер на кортовете в Сиатъл (ВИДЕО)

Бил Гейтс излиза срещу Федерер на кортовете в Сиатъл  (ВИДЕО)
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Когато нашата тенис звезда Григор Димитров блесна в началото на кариерата си, започнаха да го наричат “младия Федерер”. Гришо мечтаеше за мач със своя кумир и след много усилия и труд това вече се случва. Двамата са приятели и дори пеят заедно. Когато обаче си богат до безобразие, както технологичният гений Бил Гейтс, дори и да не можеш да уцелиш топката на корта един от десет пъти, пак можеш да играеш с Роджър Федерер, просто защото можеш да си го позволиш, пише Труд.

Рекордьорът с 18 титли от Големия шлем ще играе тенис благотворително с основателя на софтуерния гигант “Майкрософт” Бил Гейтс на събитие в Сиатъл, съобщиха агенции, сайтове и туитър. На 29 април на “Кий Арена” двамата ще излязат един срещу друг, за да напълнят със средства фондацията на Маестрото за подкрепа на образованието на деца в африкански държави. Федерер и Гейтс ще бъдат партньори в мач на двойки срещу американеца Джон Иснър и още една известна личност, която към момента е непотвърдена. Уилям Хенри Гейтс III, познат на целия свят като Бил Гейтс, е роден на 28 октомври 1955 година.

Вероятно през тази 1955-а извънземни са посещавали земята, защото освен Гейтс в същата година е роден и създателят на “Епъл” Стив Джобс, мир на ябълката му. Семейството на малкия Били е заможно, с огромни връзки в бизнеса и политиката. Неговият прадядо е бил кмет, дядо му е бил вицепрезидент на националната банка, а баща му Хенри Гейтс е известен адвокат. През есента на 1968 г. преподавателите в Лейксайд решават да запознаят учениците си с компютърната материя. Компютърът, притежаван от Лейксайд, е DEC PDP-10, собственост на General Electric. Бил Гейтс, Пол Алън и други ученици от Лейксайд веднага станали неразделни с компютъра. Те стояли в залата, в която се намира машината, цели дни и нощи, като писали програми, четели компютърна литература и правели всичко, което да увеличи познанията им в компютърната наука. Така разказва легендата.

След това стартират и приключенията на Гейтс и Алън в света на компютрите. Успехът им започва с една лъжа. През декември 1974 г. Алън бил на път към Гейтс, когато му попаднало списание, на което видял Altair 8800 – първия персонален компютър. Двамата усетили шанса не в хардуера, а в софтуера. Гейтс се обидил на създателите на Altair 8800 и ги излъгал, че с Пол Алън създали версия на компютърния език BASIC, която може да работи на техните компютри. Всъщност как можеш да имаш софтуер без компютър?

Онези обаче се вързали и им пратили компютър. Двамата се захванали и така влезли в играта. “Бизнесът е най-увлекателната игра, в която максимум хазарт се съчетава с минимум правила”, обича да казва Бил Гейтс. Той също така твърди, че компанията му перманентно е изправена пред фалит в следващите 18 месеца. Това обаче така и не се случва. “Майкрософт” превръща двамата в лидери в света на компютрите, а Бил Гейтс – един от най-богатите хора на планетата. Геният е толкова богат, че няма как да похарчи имането си, дори и да го прахосва. Две неща занимават Гейтс в момента – уютът и благотворителността. Едното му създава физически покой, другото -духовно удовлетворение.

Къщата на милиардера е нещо скандално хубаво. За изграждането й са използвани стеблата на елхи, стари колкото едно османско робство – 500 години. Над 300 работници са работили при издигането на бъдещия дом на Бил Гейтс, като 1/3 от тях са били електротехници и технологични магьосници. Система от сензори контролира топлината и осветлението, а декорите могат да се променят с докосване за секунди, музикално оформление има дори и под водата.

Най-ценното нещо в нея обаче е библиотеката. Тя е огромна и в нея се намират шедьоври на печатния занаят. Там се намират включително и ръкописи на Леонардо да Винчи. Също като великия ренесансов мислител, художник и конструктор Бил Гейтс е изключително последователен и не признава прегради пред научните достижения. Той е поставил няколко задачи пред себе си. Едната е свързана с енергийното бъдеще на земята, като описва нуждата от “чудеса” за избягване на глобална катастрофа и обяснява защо поддържа един крайно различен тип ядрен реактор. Каква е целта? Нулеви въглеродни емисии до края 2050 година в световен мащаб.

Това едва ли ще се случи, защото, както знаем, само едно изригване на вулкан бълва повече твърди частици и въглеродни окиси, отколкото цялото човечество произвежда за една година.

Иде световна пандемия

Неотдавна милиардерът участва в Мюнхенската конференция по сигурността, където той призова света да бъде готов за заплахата от глобална пандемия. Той призова това предупреждение да бъде прието толкова сериозно, колкото опасността от ядрена атака по време на студената война. Бил Гейтс даде пример с епидемията от ебола в Западна Африка в периода 2014-2015 г. и с испанския грип от 1918 г. Той изрази опасения и от възможността за създаване на вирус за терористични цели. “Една катастрофа от глобален мащаб е вероятна”, сподели Гейтс. Подготовката за пандемия ще струва на света само 3,4 милиарда долара годишно, а евентуалната пандемия ще нанесе щети за 570 милиарда долара годишно, подчерта Бил Гейтс.

 

ЗА НЕГО

Най-опасният
Бил Гейтс е вероятно най-опасният и влиятелен индустриалец в света. Не може да има съмнения.
Скот Макнийли, президент на “Сън Майкросистемс”, конкурент на Гейтс

Като злодей
от филм
за Джеймс Бонд

Но каквото и да си говорим, Бил Гейтс е на един монокъл и една персийска котка разстояние, за да бъде виждан като злодей от филм за Джеймс Бонд.
Американският
сатирик Денис Милър

Възхищавам му се
Абсолютно нищо не разбирам от бизнеса с информационни технологии, но се възхищавам на Бил Гейтс. Лично го познавам и мога само да заявява, че той е изключителен бизнесмен.
Инвестиционният
гуру Уорън Бъфет

Ако беше спрял
с ЛСД …

Бил Гейтс щеше да е много по-широко скроен човек, ако навреме беше оставил ЛСД или се беше насочил към някой ашрам (индуска философска школа) на ранна младежка възраст.
Създателят на “Епъл”
Стив Джобс

Не умее да работи
за друг

Когато станах директор, имахме многоо тежка първа година. Бил не умееше да работи за друг, а аз не умеех да управлявам него. …В крайна сметка обаче започнах работа като директор на компания, която имаше 2,5 млн. долара приходи и 30 души персонал. Когато я напуснах, печалбите й възлизаха на 22 млрд. чисто, доста добър резултат.
Стийв Балмър, бивш съдружник на Гейтс и директор на “Майкрософт”

#Бил Гейтс #Роджър Федерер #Григор Димитров #Стив Джобс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »