ЕК призова Турция да търси национален консенсус след резултатите от референдума

ЕК призова Турция да търси национален консенсус след резултатите от референдума
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Европейската комисия призовава Турция да търси национален консенсус заради близките резултати от референдума за президентска република, предаде БТВ. Редица членове на Европейския парламент изразиха разочарование от изхода на вота, пише Труд.

Външният министър на Австрия Себастиан Курц коментира, че референдумът ще усложни бъдещото сътрудничество между Анкара и Европейския съюз. Манфред Вебер, лидер на групата на Европейската народна партия, заяви, че президентът Реджеп Тайип Ердоган разделя страната си, а съпредседателят на групата на Зелените – Ска Келер, каза, че резултатът е „унищожителен удар за демокрацията в Турция“.

Германският външен министър Зигмар Габриел каза, че е важно да се запази спокойствие. „Добре е, че избирателната кампания, която се водеше с толкова горчивина, включително и у нас в Германия, вече е зад гърба ни. Както и да изглеждат резултатите от гласуването на турския народ в крайна сметка, ние сме длъжни да запазим хладни умове и да действаме разумно“, призова Габриел в изявление.

Междувременно стана ясно, че преброяването на гласовете за референдума в Турция е почти завършено. По-голямата част от гласоподавателите избират въвеждането на президентската система в страната, предаде ТАСС. 51,3 на сто от гласувалите са подкрепящи радикалната реформа в управлението на страната, а 48,7 на сто са гласували "против". По думите на шефа на турската ЦИК Сади Гювена преброяването на вота е почти завършено, но "все още се обработват около 600 хил. бюлетини". Така резултатите от референдума са вече ясни.

"Предварителните резултати от обработването на бюлетините предполагат, че гласувалите с "да" на референдума са с 1,25 млн. повече, или 24,5 млн. турски граждани. Окончателните резултати ще бъдат обявени най-късно след 11-12 дни", допълни Гювен.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е прието едно историческо решение за системата на управлението на страната. "Нацията защити бъдещето си, както и съюзниците на Турция. Трябва да уважаваме решението на нашия народ". Ердоган подчерта, че пътят към вота е тежък, но "страната се справи и стартира най-важната реформа за управлението".
Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че с гласуването с "да" на референдума отваря "една нова страница в историята на страната и е най-добрият отговор на тези, които застанаха зад опита на преврат от 15 юли 2016 г.". Той допълни още, че е доволен от резултатите, въпреки неголямата разлика между одобряващите промените и тези, които са гласували с "не".

След като на референдума за президентска република бяха преброени 51.4% отговора „Да“, турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган ще председателства заседание на правителството, което ще се проведе в понеделник в президентския дворец в Анкара, предаде CNN Turk. Според последните данни не повече от 48.6% са отговорите „Не“ и още снощи Ердоган обяви резултатите за ясни, макар опозиционните лидери да анонсираха, че ще оспорват резултатите.

В Истанбул в първото си слово след референдума турският президент другите държави да се съобразят с резултатите. „Ние бихме искали останалите държави и институции да се съобразят с решението на нацията“ заяви Ердоган.

Той обяви, че е възможно да бъде проведен и референдум за възстановяването на смъртното наказание в страната. „Ако пред мен има (проектозакон), аз ще го одобря. Но ако няма подкрепа (от опозицията в парламента)… тогава какво ще правим? Тогава може да проведем друг референдум по този въпрос“, обясни Ердоган.

#Европейски съюз #Анкара #Турция #референдум #Бинали Йълдъръм #Реджеп Тайип Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »