Сезонното поевтиняване на зеленчуците продължава

Земеделие | 24 юни 2012, неделя / 12:43| Показвания:



Снимка: Sofia Photo Agency

Със сезонното поевтиняване на зеленчуците през юни Индексът на тържищните цени (ИТЦ) се понижи през тази седмица от 1.355 до 1.316 пункта, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

През март нивото на ИТЦ достигна максимум за тази година от 1.540 пункта, допълва Дарик.

Краставиците поевтиняват с 15.7 процента – до 0.86 лева за килограм. Българските оранжерийни домати поевтиняват с 23.8 на сто и се търгуват по 1.22 лева за килограм.

Цената на зелените чушки се понижава с 8.3 на сто, до 2.00 лева за килограм. Цената на зелето се повишава с 3.6 процента – до 0.57 лева за килограм на едро.

Пресните картофи поевтиняват с 14.3 процента – до 0.48 лева за килограм. Цената на салатите се запазва по 0.46 лева за брой.

Ябълките поскъпват с 2.7 на сто и се продават по 1.50 лева за килограм. Черешитепоевтиняват с 0.8 процента и се търгуват по 2.60 лева за килограм, а цената на кайсиите пада с 5.5 на сто – до 1.54 лева за килограм на едро.

Бананите се продават по 1.98 лв./кг, а цената на лимоните се понижава с 4.2 на сто – до 1.83 лева за килограм.

Захарта поевтинява с една стотинка – до 1.98 лева за килограм. Брашното, тип „500", се продава по 0.90 лева за килограм.

Яйцата поскъпват с една стотинка и се търгуват средно по 0.22 лева за брой на едро. Кравето сирене се търгува по 4.81 лв./кг, а кашкавалът тип „Витоша" поевтинява с 0.3 процента, до 9.94 лв./кг.

Олиото запазва цената си – 2.65 лева за литър. Каймата се продава по 4.96 лева за килограм.


Тагове: Индексът на тържищните цени, ИТЦ, зеленчуци, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, ДКСБТ

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси