Сезонното поевтиняване на зеленчуците продължава
Със сезонното поевтиняване на зеленчуците през юни Индексът на тържищните цени (ИТЦ) се понижи през тази седмица от 1.355 до 1.316 пункта, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
През март нивото на ИТЦ достигна максимум за тази година от 1.540 пункта, допълва Дарик.
Краставиците поевтиняват с 15.7 процента – до 0.86 лева за килограм. Българските оранжерийни домати поевтиняват с 23.8 на сто и се търгуват по 1.22 лева за килограм.
Цената на зелените чушки се понижава с 8.3 на сто, до 2.00 лева за килограм. Цената на зелето се повишава с 3.6 процента – до 0.57 лева за килограм на едро.
Пресните картофи поевтиняват с 14.3 процента – до 0.48 лева за килограм. Цената на салатите се запазва по 0.46 лева за брой.
Ябълките поскъпват с 2.7 на сто и се продават по 1.50 лева за килограм. Черешитепоевтиняват с 0.8 процента и се търгуват по 2.60 лева за килограм, а цената на кайсиите пада с 5.5 на сто – до 1.54 лева за килограм на едро.
Бананите се продават по 1.98 лв./кг, а цената на лимоните се понижава с 4.2 на сто – до 1.83 лева за килограм.
Захарта поевтинява с една стотинка – до 1.98 лева за килограм. Брашното, тип „500", се продава по 0.90 лева за килограм.
Яйцата поскъпват с една стотинка и се търгуват средно по 0.22 лева за брой на едро. Кравето сирене се търгува по 4.81 лв./кг, а кашкавалът тип „Витоша" поевтинява с 0.3 процента, до 9.94 лв./кг.
Олиото запазва цената си – 2.65 лева за литър. Каймата се продава по 4.96 лева за килограм.
Още по темата:
- » Ето разликата в цените на храните в България, Румъния, Гърция и Германия
- » За поредна седмица падат цените на повечето храни на борсите
- » 5 гениални начина да добавите зеленчуци към детската храна