Рекордна избирателна активност на първия тур във Франция

Рекордна избирателна активност на първия тур във Франция
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Всички 11 кандидати за президентския стол в Париж вече дадоха своя глас на днешния вот. Те избраха да гласуват в родните си места, където всеки един от тях е и най-популярен. Републиканецът Франсоа Фийон пусна бюлетина в кметството на 5-ти район в столицата. Неговата съпруга Пенелопе гласува по-рано през деня в Солем, пише Труд.

Големият фаворит за поста Емануел Макрон гласува в морския град Льо Туке. В индустриалния Енен-Бомон позицията си заяви другият водещ претендент – крайнодесният лидер и председател на партия Национален фронт Марин льо Пен. Тя впрочем е единственият кандидат, който не смята да се върне в столицата през нощта. Жан-Люк Меленшон се появи в 10-ти избирателен район на Париж, където и живее.

Първият подал гласа си беше лидерът на партия „На крак, Франция“ Никола Дюпон-Енян близо до капитала. Кандидатът на управляващата Социалистическа партия Беноа Амон изпълни дълга си в Трап. Натали Арто от партия „Работническа борба“ беше в Пантен, Жан Ласал – в близост до град Лурд, а Филип Путу – в Бордо. Основателят на партията „Солидарност и прогрес“ Жак Шеминад пусна бюлетина в 20-ти район на Париж. Франсоа Аслино също се „разписа“ за вота.

Настоящият държавен глава Франсоа Оланд гласува в град Тюл, където беше кмет в продължение на 10 години. Той дори изрази съжаление, че 5-годишният му мандат изтича и че не е сред тазгодишните кандидати. По неговите думи въпреки това трябва да се дава път на нови лица. Оланд заяви, че не е живее с носталгия, а с надежда.

По-рано стана ясно, че повече от 66 000 избирателни секции са отворили врати днес в континентална Франция. Изборите в отвъдморските територии се проведоха вчера. До урните имат възможност да отидат близо 45 млн. гласоподаватели, регистрирани в списъците за първия тур на вота. Очаква се предварителните резултати да бъдат обявени малко преди полунощ. За реда в страната се грижат над 50 000 полицаи.

Междувременно стана ясно още, че избирателната активност на първия тур от президентските избори във Франция към 17 часа местно време (18 ч. българско време) е 69,42 процента, сочат данните на министерството на вътрешните работи, цитирани от Франс прес, предаде БНТ.

Процентът е с един пункт по-нисък, отколкото на първия тур от изборите през 2012 г. (70,59), но е един от най-високите от 40 години насам. Според външното министерство избирателната активност към същия час на изборите през 2007 г. е била 73,87 процента, а през 2002 г. - 58,45 процента, отбелязва ТАСС. Французите са приканени да се произнесат днес на избори, колкото непредвидими, толкова и решаващи за бъдещето на Европейския съюз.

Според последните проучвания преди деня за размисъл, лидерът на движението "Напред" Емануел Макрон и лидерът на "Национален фронт" Марин Льо Пен имат най-голям шанс за достигнат до втория тур. След тях с малка разлика са кандидатът на дясноцентристката партия "Републиканците" Франсоа Фийон и крайно левият Жан-Люк Меланшон, представляващ "Непокорна Франция". Те двамата също очакват да продължат битката за Елисейския дворец във втория кръг, предаде БГНЕС.

Според белгийския телевизионен канал RTBF, който се позовава на свои собствени избирателните анкети, основателят на движението "Напред" Емануел Макрон печели по-големия брой от гласовете на французите в САЩ и Канада. Балотажът между първите двама претенденти е насрочен за 7 май. 

Пред френските изборни секции в чужбина се образуваха дълги опашки от чакащи гласоподаватели. Медиите във Франция показаха кадрите, заснети от френските граждани, за да изтъкнат високата активност на своите сънародници, гласуващи в изборите за държавен глава, информира ТАСС. В. "Еко" отбелязва например, че опашката пред гимназия "Шарл де Гол" в Лондон достига няколкостотин метра. А "Нис матен" цитира французи, застанали пред изборните урни в Сао Пауло, Сингапур и Токио, след като прекарали според тях по 2-3 часа в очакване да дойде техният ред, предаде БНТ.

Междувременно пред секциите в самата Франция също се тълпяха избиратели. По данни на френското вътрешно министерство избирателната активност към 12.00 ч. местно време (13.00 българско) е достигнала 28,54 на сто. Това е по-висок резултат от същия период на изборите през 2012 г. (28,29 на сто), но по-нисък от постигнатия през 2007 г. - 31,21 процента. Френското законодателство строго забрани да се публикуват данни от анкети или оценки за хода на изборите, както и да се разпространяват изявления на финалистите от президентския маратон, преди гласуването да приключи. За нарушителите на мораториума са предвидени глоби от 75 000 до 350 000 евро.

По-рано през деня една от избирателните секции в град Безансон, източна Франция, беше евакуирана заради подозрителен автомобил, съобщава Franceinfo. Смята се, че е възможно в колата да има поставен експлозив. Към момента тече операция по проверка и обезвреждане на автомобила.

 

#Париж #Беноа Амон #Емануел Макрон #Франсоа Фийон #Марин Льо Пен #Франсоа Оланд #избиратели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »