Испанските власти арестуваха 11 ислямисти, по подозрение за връзки с атентатите в Брюксел от 2016 г.

Испанските власти арестуваха 11 ислямисти, по подозрение за връзки с атентатите в Брюксел от 2016 г.
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Единадесет души са арестувани в рамките на операция срещу предполагаеми ислямисти, проведена от полицията в каталонската столица Барселона във вторник, предава Reuters. Предполага се, че сред задържаните има лица, свързани със самоубийствените атентати в Брюксел от март миналата година, в резултат на които загинаха 31 души, заяви говорител на полицията, пише Труд.

Всички задържани са марокански граждани на възраст между 21 г. и 39 г. Операцията е предшествана от 11-месечно разследване на група предполагаеми ислямисти, действащи в района на Барселона, става ясно още от изявлението на правоохранителните органи. Разследването остава отворено.

Операцията, която започна в 04:30 ч. местно време се проведе в сътрудничество с Националната полиция на Испания и белгийските правоохранителни органи. Властите отбелязват, че са били проведени общо 12 обиска, предаде ТАСС.

В Испания редовно се провеждат антитерористични операции срещу ислямисти и предполагаеми участници в джихадистки нападения. В страната е въведено 4-то ниво на опасност от терористични атаки от общо 5. По данни на вътрешното министерство на Испания през 2015 г. е извършен арест на над 200 души, заподозрени във връзки с екстремисти.

Стана ясно още, че разследването срещу задържаните е започнало след атаката в Брюксел, а белгисйките власти са предоставили на испанската полиция данните на издирваните, заподозрени във връзки с атентата, предаде РИА новости. Правоохранителните органи се възръджат да дадат повече информация по случая.

На 22 март 2016 г. две бомбени експлозии прогърмяха на международното летище в Брюксел, третият взрив настъпи по-късно в една от метростанциите в града. В резултат на нападенията, организирани от джихадисти-самоубийци, загинаха 35 души, други 340 бяха ранени. Отговорност за атаката пое Ислямска държава.

#ислямисти #арестувани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"