Слаб интерес към розовия цвят тази година

Слаб интерес към розовия цвят тази година
БНТ
A A+ A++ A

Слаб интерес към изкупуване на розовия цвят тази година прогнозират преработватели от региона на Пловдив. Причината - непродадени количества розово масло, произведено миналата година. На фона на увеличаващите се насаждения с рози, проблем е и липсата на берачи, предаде БНТ.

Около 10 май се очаква да започне розоберът. Не е ясно обаче дали цветът ще бъде изкупен изцяло от преработвателите.

Веселин Ганчев - член на Националната асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“: Миналата седмица имахме среща в нашата Асоциация с колеги от бранша и това, което констатирахме, че има едно сериозно количество розово масло, което е останало от миналата година. Констатацията е, че става въпрос някъде за около между 250 и 350 килограма масло.

Според преработвателя Веселин Ганчев, който притежава насаждения в Стрелча и Зелениково, непродаденото розово масло най-вероятно ще доведе и до по-малко производство на ново тази година. Възможно е това да се отрази и на цената за килограм набран розов цвят, която се плаща на берачите.

Веселин Ганчев - член на Националната асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“: Аз лично очаквам понижаване на цената на розовия цвят; и съответно цена на брането в порядъка на 80 до лева.

Дни преди началото на кампанията не е ясно ще има ли достатъчно работници за прибиране на розовата реколта. Сегашното положение с попълването на еднодневните трудови договори не удовлетворява бранша. Затова от Асоциацията за етерични масла, парфюмерия и козметика настояват за облекчаване на процедурата.

Веселин Ганчев - член на Националната асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“: При старото Народно събрание беше внесен един проект за изменение на Кодекса на труда и мисля, че нещата там като предложения бяха доста разумни – да се издават едни кочани, талони.

Добрият вариант, според преработвателите, е трудовите договор да се сключват в края на месеца, а не във всеки от дните на розобера.

#розово масло

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »