Евтино агнешко за гергьовската трапеза
Българите ще могат да разчитат на по-евтино агнешко за трапезата на Гергьовден. Малко повече от седмица преди един от най-обичаните и популярни празници у нас месото при производителите се изкупува на по-ниски цени от тези през миналата година. При фермерите, отглеждащи агнета край Дунава, килограм агнешко се изкупува за 4 лева, докато предишни години цената е била с лев отгоре. Не е ясно обаче дали това ще се отрази и на тази в магазините и дали разликата няма да остане за някой от търговците по веригата, пише iNews.bg.
Самите производители пък се оплакват от ниската изкупна цена. Любен Сивев отглежда около 300 овце в Кайнарджа и е приготвил около 200 агнета за продан. Разтревожен е, защото тази година цената е по-ниска от миналогодишната. "Други години ги продавахме на 5 лева, тази година - на 4 лева, тъй като това не е нещо, което можеш да го съхраниш в определени килограми”, коментира той пред бТВ.
Животновъдите се оплакват и от липсата на работна ръка за наемане. За ниската цена пък вина има и вносът на доста по-евтините румънски агнета. "Което значи, че те са дошли от екстензивни райони, отгледани при не особено добри условия, на ниска себестойност и съответно на ниска цена. Която е конкурентна на българската това не е добре”, посочи проф. Радослав Славов, от аграрния факултет на Тракийски университет.
Любен Сивев коментира, че българинът предпочита да яде некачествено агне, но евтино и това според него е причината да страдат всички животновъди в България. Според овцевъдите държавата започва да проявява отношение към бранша, но твърде плахо и намесата й трябва да бъде много по-голяма.
Още по темата:
- » Възкресение на вкуса: 3 бабини рецепти за обяд на Гергьовден
- » Ще можем ли да си позволим агнешко за Великден?
- » Вижте 20 поверия за Гергьовден (ВИДЕО)