Сирия обвини Израел за ракетната атака край летището в Дамаск

Сирия обвини Израел за ракетната атака край летището в Дамаск
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Сирия обвини Израел за голямата експлозия в близост до летището в Дамаск, предаде АФП. От агенцията припомнят, че Израел са извършили множество въздушни удари в Сирия след възникването на гражданска война в страната през 2011 г., голяма част от които са били насочени срещу целеви оръжейни конвои или складове на ливанския клон на Хизбула, който е близък съюзник на сирийския режим.

В съответствие с обичайната си практика израелските военни отказаха да коментират последния взрив. Израелският министър на разузнаването Йезраел Катс заяви, че политиката на правителството цели да предотврати прехвърлянето на оръжие на Хизбула, но не потвърди дали страната му стои зад всички атаки. По данни на сирийската Държавна информационна агенция SANA няколко израелски ракети са паднали в близост до летището в Дамаск, причинявайки материални щети.

"От военните установки, разположени в окупирани територии на югозапад от международното летище в Дамаск, са изстреляни няколко ракети, предизвиквайки експлозии в региона", коментират още от САНА, цитирайки военен източник. В терминологията на сирийския режим окупираната територия може да се отнася до Израел в рамките на международно признатите граници.

По данни на АФП източникът не уточнява дали военната позиция принадлежи на сирийската армия или на нейните съюзници. По-рано от групировката Хизбула заявиха, че взривът "вероятно" е резултат от израелски въздушен удар.
Както стана ясно по-рано ливанският телевизионен канал "Ал-Манар" информира, че при атаката е ударен склад и резервоари с гориво, без да уточнява дали са собственост или принадлежат на сирисйката армия или неин съюзник. По данни на Ал-Манар предварителните доклади предполагат, че взривът е причинил само материални щети, без да има информация за човешки жертви. Сирийската обсерватория за човешки права, базирана в Британската мониторингова група заяви, че складът е бил почти празен и "вероятно" принадлежи на Хизбула.

Жител на квартал "Далур ал Байтара" в югоизточната част на столицата, заяви, че малко преди взрива е видял огромна огнена топка. "Около 04:00 ч. чух огромна експлозия", заяви 47-годишният Майтам. "Бях на балкона и погледнах на юг, в посока към летището, видях огромна огнена топка", казва още той.

Летището се намира на близо 25 км. югоизточно от центъра на Дамаск. То беше обстреляно от израелски въздушни удари през декември 2014 г. Израел не потвърждава, както и не отрича всяко едно от нападенията. През миналия месец израелското правителство обяви, че са извършени няколко удара в близост до сирийския пустинен град Палмира, също насочен срещу доставката на "висши" оръжия на Хизбула.

Атаката провокира Сирия да изстреля ракети земя-въздух, една от които бе взривена над израелска територия, което представляваше и най-сериозната ескалация на напрежението между двете съседски държави от началото на сирийската гражданска война отпреди вест години.

На 13 януари Сирия обвини Израел за бомбардировката над авиационната база Mazzeh в западните предградия на Дамаск. Двете държави са технически във война, въпреки че линията на примирие остана до голяма степен тиха от десетилетия до 2011 г., когато се разпали сирийският конфликт.

Израел и Хизбула водиха 34-дневна война през 2006 г., в която бяха убити 1200 души в Ливан, главно цивилни, и друго 160 израелци - предимно войници.

#Израел #Дамаск #Сирия #Хизбула

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"