Главчев за безредиците в Скопие: Демокрацията трябва да се отстоява ежедневно чрез върховенството на закона

Главчев за безредиците в Скопие: Демокрацията трябва да се отстоява ежедневно чрез върховенството на закона
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Демокрацията и правовия ред са висша ценност за всяко общество и трябва да се отстояват ежедневно, чрез върховенството на закона. Това написа в профила си във „Фейсбук“ председателят на Народното събрание Димитър Главчев по повод ситуацията в Македония, където късно снощи протестиращи нахлуха в Събранието и нападнаха депутати, провокирани от избора на етническия албанец Талат Джафери за председател на парламента, пише Труд.

„Вярвам, че Република Македония няма да се отклони от Европейските ценности. Ще защити свободата и справедливостта, а държавните институции ще са гарант за правата на личността, достойнството и сигурността“, пише още Димитър Главчев.
Междувременно стана ясно, че македонският президент Георге Иванов е провел телефонен разговор с лидера на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов. Двамата са обсъдили ситуацията в Република Македония, както и тежкия инцидент в парламента в Скопие, предаде БГНЕС.

Иванов е благодарил от името на Република Македония за позицията на Борисов, който във вечерта на безредиците призова "гражданите да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации". "Следя с тревога ситуацията в парламента на Македония. Възстановяването на законовия ред е единственият начин за вземане на правилни решения в напрегнатата ситуация. Демокрацията и законът са верният път към решаването на кризисната ситуация.
Европейската интеграция е гарант за сигурност и просперитет. България ще продължи да подкрепя Македония за пълноправно членство в ЕС и НАТО", каза Борисов и призова за успокояване на страстите. Борисов уточни, че е имал разговори още с Никола Груевски и Зоран Заев. И двамата лично са поискали да информират Бойко Борисов за случващото се в страната.

У нас на консултативна среща в МВР в София в четвъртък вечерта бе обсъдена обстановката в съседна Македония. В срещата в четвъртък вечерта участваха вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев, вътрешният министър Пламен Узунов, ръководители на структурите в областта на сигурността. Участниците направиха анализ и оценка на ситуацията и на възможните варианти за нейното развитие.

От МВР съобщават, че ще продължи постоянното наблюдение на процесите. „Оценката към момента е, че не съществуват непосредствени рискове, като са предвидени допълнителни мерки за реакция, които да бъдат приложени при необходимост”, съобщиха от пресцентъра на МВР. По-рано през вчерашния ден Зоран Заев предупреди партията на Груевски, че "парламентарното мнозинство ще избере председател на Народното събрание". От ВМРО-ДПМНЕ отговориха, че "амнистираният престъпник Заев се опитва да извърши държавен преврат и да създаде паралелни структури, защото е изнудван от чужденци и от наркобосове".

Припомняме, че македонският парламент претърпя един от най-драматичните си дни в историята на страната. Светът призова балканската страна към мирно решение на кризата. Стотици протестиращи влязоха в Народното събрание в четвъртък и нападнаха депутати, включително и лидера на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев. Нахлуването в Народното събрание в Скопие стана минути след като депутатите от СДСМ и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери за председател на парламента.

Изборът стана след като председателстващият заседанието Трайко Веляновски вече бе прекратил заседанието, но в пленарната зала останаха депутатите от СДСМ и тези от албанските формации. Въпреки това за Джафери не гласуваха депутатите от две албански партии - Движението "Беса" и от ДПА. Политикът получи 61 гласа в 120 местния парламент. СДСМ има 49 депутати, а партията на Али Ахмети ДСИ – 10, Албанският алианс е с едва трима народни представители. В същото време депутатите от ВМРО-ДПМНЕ скандираха "Това е държавен преврат".

Джафери положи клетва и веднага се обърна на албански език към народните представители. След като депутатите от ВМРО-ДПМНЕ изпяха македонския химн депутатът от "Беса" Зекирия Ибраими поиска да бъде изпълнен и албанския химн. След това всички етнически албански депутати започнаха да пеят албанския химн. Малко по-късно в парламента влязоха и първите протестиращи от Гражданското сдружение "За единна Македония", които от края на месец февруари демонстрират и искат провеждане на нови предсрочни парламентарни избори.

Депутатите от новото мнозинство в парламента за известно време бяха заключени в залата за пресконференции, заедно с група журналисти, но протестиращите успяха да влязат там. Зоран Заев и депутатите от неговата парламентарна група Дамян Манчевски, Максим Димитриевски, Оливер Спасовски и Петре Шилегов бяха бити от протестиращите. Самият Заев получи травми и бе с разкървавена глава. Малко след 21:00 часа специални части се опитаха да влязат в залата, но бяха блокирани от протестиращите.

По данни на БГНЕС Георге Иванов е призовал политическите лидери в страната на консултации за намиране на изход от политическата криза. В специалното си обръщение към нацията президентът призова за разум. "В тези моменти на голяма загриженост поради събитията около парламента призовавам за спокойствие. Призовавам да не се подавате на провокации, както и на манипулативни и фалшиви новини", бяха думите на Иванов.

Македонският президент призова още за отговорно поведение от страна на институциите, които "трябва да зачитат Конституцията и законите на страната". Иванов добави, че по време на размириците правилникът на парламента и Конституцията "бяха нарушени. Според него ситуацията може да бъде разрешена само в рамките на правния ред.
"Поради всичко това призовавам лидерите на парламентарните групи утре да дойдат на консултации при мен и на лидерска среща да обсъдим ситуацията, както и всички възможности за успокояване на ситуацията и намиране на изход от кризата. Никой отвън няма да ни реши проблемите, ако ние самите не ги решим, съгласно държавните интереси на Република Македония", каза още Иванов.

 

#НАТО #МВР #ЕС #МВР #Бойко Борисов #Георге Иванов #Талат Джафери #Скопие #Димитър Главчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"