Лидерите на ЕС бяха единодушни в стратегията за Брекзит

Лидерите на ЕС бяха единодушни в стратегията за Брекзит
Pixabay.com
A A+ A++ A

Лидерите на 27-те членки на Европейския съюз, с изключение на Великобритания, приеха обща стратегия за действие по въпросите на Brexit днес в Брюксел, предаде БГНЕС, предаде Нова телевизия.

„Документът, приет с единодушие, е безпрецедентна демонстрация на единство преди раздялата на Лондон с ЕС“, посочи председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от АФП.

Основното искане на Европа е Лондон да уважи финасовите си ангажименти към ЕС и да продължи да плаща членския си внос до напускането си, което ще се случи най-рано през март 2019-а година. На срещата на лидерите на ЕС френският президент Франсоа Оланд предупреди, че Великобритания трябва да плати цената за Brexit.

"Неизбежно ще има цена и разходи за Великобритания, това е изборът, който направиха", каза Оланд при пристигането си на срещата на върха в Брюксел.

Разбира се, Лондон ще търси вратички, тъй като сметката ще е доста солена и се изчислява в десетки милиарди евро. Затова и преговорите няма да са леки. 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС не е представил на Великобритания точна сума за финансовите ѝ задължения към блока, тъй като засега има само „предпазлива предварителна оценка”, възлизаща на до 60 милиарда евро (65, 4 милиарда долара), предаде БТА.

„Няма искане за 60 милиарда евро”, подчерта Юнкер. „Има предпазвала предварителна оценка. Точно формулирано искане все още не е представено”, уточни Юнкер.

Върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини каза при пристигането си за срещата, че Brexit няма да окаже съществено влияние върху външната политика и политиката за сигурност на блока. „Ще обсъдим бъдещото партньорство с Великобритания едва във втората фаза на преговорите, включително външната политика и политиката за сигурност. Още сега обаче мога да кажа, че Brexit няма съществено да повлияе на работа ни”, подчерта Могерини.

Холандският министър-председател Марк Рюте предупреди, че Великобритания може да се опита да разбие единството на оставащите 27 страни членки на ЕС при преговорите по условията на излизане от блока, предаде ДПА. Може би британското правителство ще направи всичко по силите си да разедини 27-те страни, а това е капан, който трябва да избегнем, подчерта Рюте в Брюксел. Той заяви, че Великобритания трябва да плати цената за напускането на ЕС и допълни, че „безплатен Brexit е невъзможен”.  

А най-тънката част по преговорите за напускането на Велкобритания ще се води по време на нашето председателство само след няколко месеца. Тогава България ще участва и в преговарящия екип на Мишел Барние, който води преговорите от страна на Европа.

Преговорите по оттеглянето на Лондон ще приключат на 29 март 2019 г. или точно две години, след като Тереза Мей задейства член 50 от Лисабонския договор за излизане от еврообщността. Това се посочва в приетата стратегия на ЕС.

#Брекзит #Великобритания #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »