Самоделката в „Младост“ била пригодена да се взриви, но не и да убие

Самоделката в „Младост“ била пригодена да се взриви, но не и да убие
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Самоделното устройство в ж.к. „Младост“ е сглобено, за да възпроизведе взрив, но не за да убива. Това коментира пред журналисти директорът на СДВР ст. комисар Младен Маринов. „Към 8.35 часа сутринта е подаден сигнал от охранител на фирмата, която охранява строителен обект, намиращ се в ж.к. „Младост“, пише Труд.

Там има проблеми с живущите, строителите, има протести от дълго време. При пристигане на място патрулите са установили кутия, при която на първия оглед са забелязали устройство с жици и часовник. Отцепен е районът, извикани са специалисти от Дирекция „Оперативно техническо издирване“ (ДОТИ), които са обезвредили устройството“, обясни Маринов. По думите му към момента може да се каже, че наистина е устройство, което е сглобено, за да възпроизведе взрив.

„До момента още не може да се каже какво е веществото, което трябва да възпроизведе взрива и какво е неговото количество. Според специалистите не е направен, така че да убива, а по-скоро ефектът е бил гръм или за сплашване, или за предизвикване на внимание към дадения обект“, каза ст. комисар Младен Маринов.

Към момента няма заподозрени лица за поставеното самоделно взривно устройство в ж.к. „Младост“. „Въпросното устройство е намерено до ламарините от вътрешната страна на обекта. Открито е от охранителя, който е направил обхода. Той е предприел опасни за него действия, като го е преместил на около 20 метра и го е поставил на тревната площ извън обекта – на около 20-30 метра от детската градина“, коментира Маринов. По думите му самоделното устройство е било оставено хем на видно място, хем в състава му не е имало поставени материали, които при взрива да нанесат и други поражения.

„Една от версиите е за сплашване, другата е за предизвикване на внимание към проблема с този строеж и създаване на обществено недоволство“, допълни директорът на СДВР. Той уточни, че към момента текат процесуално-следствените действия и ще бъдат разпитани както собствениците, охранителите, строителите, така и хора, които са от протестиращите, живущи на близо, представители на граждански обединения, които организират протестите.

#Младост #ДОТИ #Младен Маринов #СДВР #убива

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »