Кожният и шивашкият бранш искат данъчни облекчения

Кожният и шивашкият бранш искат данъчни облекчения
БНТ
A A+ A++ A

Българският пазар на облекла и кожени изделия е в застой, а производителите са принудени да съкращават работници, за да оцелеят. Това стана ясно при откриването на традиционния панаир на модата в Русе. От бранша настояват за данъчни облекчения, за да могат да се задържат на пазара, съобщава БНТ.

110 хиляди души работят в шивашката промишленост у нас. Част от служителите обаче може да бъдат съкратени, особено във фирмите с до 50 служители, които най-трудно оцеляват на пазара. Това прогнозират представители на Българския бизнес форум. Причината е , че от години не се използват български платове и материали, а тази година цената на много от суровините за текстилната и шивашката промишленост като конци, кожи и катарами се е увеличила.

С десет процента по-висока е и цената на памука. За да продадат стоката си производителите са принудени да намалят цената ѝ.

Владимир Маринов – изпълнителен директор на Български бизнес форум: „Като формира крайната цена, тя става непродаваема на фона на тези китайски и турски вносове, трудно е. Това е свързана с малката покупателна способност на населението. Пазарът е в ступор.”

Заради китайския внос Владимир Маринов драстично е намалил производството на кожени чанти , които заедно с 15 служители изработва в малък цех в Пловдив.

За да се съвземат, от сектора настояват, след като държавата подаде ръка на туристическия бранш, като намали на 9 % Данък добавена стойност, и те да плащат по-ниски ставки.

От сектора са категорични, че поне детските и бебешките стоки трябва да са с нулев данък добавена стойност.

#ДДС #данъчни облекчения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"