Доналд Тръмп уволни шефа на ФБР Джеймс Коми

Доналд Тръмп уволни шефа на ФБР Джеймс Коми
Нова телевизия
A A+ A++ A

Бившият директор на ФБР Джеймс Коми, който бе уволнен от президента Доналд Тръмп, не е могъл ефективно да ръководи ведомството. Тази причина е посочена в писмото на Тръмп до Коми, публикувано във вторник от Белия дом, предаде Нова телевизия.

„ФБР е една от най-високо ценените и уважавани институции в страната ни и днешният ден ще отбележи ново начало за нашата гордост на правоприлагащите ни органи“, пише Тръмп.

В писмото се казва, че отстраняването му от длъжност влиза в сила незабавно.

Припомняме, че Коми беше директор на ФБР близо четири години. Той бе назначен за ръководител на Бюрото през юни 2013 г. от бившия американски президент Барак Обама. През юли 2013 г. Сенатът го утвърди на този пост. При него бяха открити нарушенията на правилата за водене на служебна кореспонденция от кандидата за президент от демократите Хилъри Клинтън.

По-късно Клинтън обвинен Коми, че това разследване е довело до поражението й на изборите. Миналата седмица Коми е заявил пред Конгреса, че близката сътрудничка на Клинтън - Хума Абедин, е препратила "стотици и хиляди" писма с класифицирана информация до тогавашния си съпруг - конгресмена Антъни Уейнър. Разследващите обаче са установили, че имейлите са били само няколко и повечето от тях не съдържали класифицирана информация. Коми също така разследва предполагаемите контакти на сътрудници на предизборния щаб на Доналд Тръмп с Русия.

Междувременно стана ясно, че зам.-началникът на ФБР Андрю Маккейб заеме временно поста на Коми.

#ФБР #Доналд Тръмп #Джеймс Коми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"