Български студенти създадоха кола на бъдещето

Технологии | 12 май 2017, петък / 17:46| Показвания:pixabay.com

Автомобил с водородна клетка, който ще се движи в градска среда, без да отделя вредни емисии, създадоха студенти и преподаватели от Русенския университет. Те ще участват с колата на бъдещето на Екомаратона в Турция през септември, предаде БНТ.

Всичко започва в края на септември, когато младите изобретатели решават да създадат кола, която се задвижва с водородна клетка. Успяват да я сглобят за два месеца.

Димитър Грозев - председател на Академичен клуб "Четири колела": Отначало те дори и мен учудиха, може би не вярваха в качествата и възможностите си. Но после започнаха да работят до 2-3 през нощта.

А те се трудят неуморно, понеже вярват, че водородът е горивото на бъдещето. Не са срещнали трудности, защото са работили в екип със специалисти.

Д-р Иван Белоев - преподавател в Русенския университет: Говори се за зелените автомобили напоследък. Тенденцията е до 2030-а в градската среда да отпаднат автомобилите на дизел.

Автомобилът ще се движи в градска среда. Максималната му скорост е 50 км/ч, а пилотът ще е жена. Основните изисквания, за да бъдеш водач на екоболида, е да си до 70 кг и да си пъргав - налага се да излезеш от него в рамките на 10 секунди, ако се случи инцидент.

Кристина Йорданова - пилот на водородния автомобил: Тук интересното е да покажем и женският пол какво може в един автомобил.

А създателите на автомобила нямат никакво съмнение, че в момента творят бъдещето.


Тагове: водороден автомобил, студенти, Русе

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси