Скок в цената на "черното злато" с над 2% по време на днешната търговия

Скок в цената на "черното злато" с над 2% по време на днешната търговия
Източник: pixabay
A A+ A++ A

По време на понеделнишката търговия черното злато поскъпна с над 2 на сто към двуседмични върхове, след като енергийните министри на двете най-големи производителки в лицето на Русия и Саудистка Арабия посочиха в съвместно изявление, че срокът на действие на договореното в края на миналата година споразумение за ограничаване на добивите трябва да бъде удължен от средата на тази година до март 2018 г., предаде БНР.

Това би удължило срока на действие на договореното от водещите производители от и извън ОПЕК споразумение за намаляване на добивите с около 1,8 млн. барела на ден с девет месеца след края на юни, но сами при условие, че всички страни членки на петролния картел се съгласят с подобно решение на предстоящата на 25-ти май среща във Виена.

На съвместна пресконференция в Пекин, енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих каза, че е необходимо удължаване на споразумението, изтичащо в края на юни с девет месеца (до март 2018-та), "тъй като ние все още не сме достигнали желаните от нас нива на петролни запаси". В същото време руският енергиен министър Александър Новак добави, че предварителните консултации показват, че всички остават ангажирани и той не вижда причини за отказ от споразумението на която и да е страна производител.

И двамата министри подчертаха, че ще направят всичко необходимо, за да се постигне желаната цел за стабилизация на петролния пазар и за намаляване на търговските запаси на петрол към техните осреднени петгодишни нива. Според тях това подчертава решителността на петролните производители да осигурят стабилност на пазара на ценната суровина.

Съвместното изявление на Русия и Саудитска Арабия допринася за скок на фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни с 2,38 на сто към 48,98 длр. за барел (най-високо ниво от 1-ви май насам), докато фючърсите на петрола сорт брент с доставка през юли поскъпват с 2,34 на сто към 52,02 длр. за барел.

Инвеститорите продължават да отбелязват нарастващото американско петролно производство с оглед на това, че САЩ не участва в настоящото споразумение и това подкопава усилията на ОПЕК и Русия. Според данните на компанията за петролни услуги Baker Hughes, броят на действащите петролни сондажи в САЩ е нараснал през седмицата до 12-ти май с 9 сондажа до 712 броя. Това е своеобразно повишение за 17-та поредна седмица и най-голям брой действащи сондажи от две години насам (от април 2015-та), като спрямо година по-рано те са се увеличили с над 100 процентни пункта.

В същото време производството на американски суров петрол се повиши до 9,3 млн. барела на ден, нараствайки с над 10 на сто от средата на 2016-та насам.

#ОПЕК #САЩ #Русия #Пекин #Халид ал-Фалих

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »