"Да, България" иска проверка на електронното гласуване за ВСС

"Да, България" иска проверка на електронното гласуване за ВСС
Източник: dabulgaria.bg
A A+ A++ A

Незабавен независим одит на софтуера за електронно гласуване за следващ състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), или спешна законодателна промяна за отпадане на възможността за дистанционен вот. Към това призовава политическа партия "Да, България" не само Висшия съдебен съвет, а и всички парламентарни партии, пише Dnevnik.bg.

На специална пресконференция, посветена на предстоящите избори в третата власт - съдебната, председателят на формацията Христо Иванов и софтуерния инженер и специалист по електронно гласуване и управление Божидар Божанов разказаха за слабостите, които са установили в софтуера. Те са ползвали оскъдната по думите им информация от публикуваните данни от кадровия орган на Темида.

"Публичната информация за системата за електронен вот е доста оскъдна, но от известното може да се разбере, че е реализирана по наивен начин и не спазва международните стандарти.", обясни Божанов. И допълни - когато един магистрат подаде своя глас, системата го отчита към човека за когото е гласувал. Това обаче оставя възможност за изменението му преди обявяването на вота. Тя може да бъде извършена лесно от хакери.

Мандатът на ВСС изтича през октомври тази година. Началото на шестте поредни съботи, в които ще се проведат изборите за новия състав съвета от професионалната квота на магистратите бе поставен този уикенд.

#Христо Иванов #Да #България #ВСС #електронно гласуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »