Нанков: ВиК секторът е един от най-недофинансираните у нас

Нанков: ВиК секторът е един от най-недофинансираните у нас
Източник: YouTube
A A+ A++ A

ВиК секторът е един от най-недофинансираните. При нужда от 11 млрд. лв. ние можем да разполагаме с не повече от 45-50% от тях в очертания в стратегията период от 10 години. Това каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков, пише 24 часа.

Стана ясно, че половината от необходимите средства ще бъдат осигурени от ВиК операторите, от ОП "Околна среда 2014-2020", Програма за развитие на селските райони, държавни и общински средства.

Нанков заяви, че в момента се работи със Световната банка за създаване на механизъм за повече инвестиции, а това да се отрази минимално на цената на водата. "Трябва да се търси баланс, не само през цената, необходими са и повече инвестиции", добави още регионалният министър.

Към момента се работи по създаването на фонд за генериране на качествени ВиК проекти и реализиране на инвестиции в общини, които не могат да се възползват от европейското финансиране, и в областите, в които заради липса на консолидация европейският ресурс няма да бъде наличен. Той ще бъде разработен от междуведомсвена група с участието на Министерството на околната среда и водите и Министерството на финансите.

Янков добави, че през настоящия програмен период е променен и подхода към бенефициентите. "Инвестициите в отрасъла в дългосрочен аспект ще се извършват на база приети регионални прединвестиционни проучвания. За да се случи това, МРРБ изпълнява проект с финансиране от Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“ за изготвяне на тези проучвания в 14 консолидирани територии", припомни регионалният министър, предаде БГНЕС.

Стана ясно още, че срокът за разработване на формуляри за кандидатстване е до края на календарната 2017 година, така че през 2018 – 2019 г. да може да започне изпълнението на инфраструктурните проекти в отрасъла. "Пилотно регионално прединвестиционно проучване беше направено в област Смолян през предходния програмен период. ВиК операторът вече кандидатства за финансиране и се надявам реалното изпълнение на дейностите на нейна територия да стартират още през тази година", допълни министър Нанков. 

#Николай Нанков #ВиК #райони

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници