Българските тийнейджъри първенци по начало на полов живот в ЕС

Българските тийнейджъри първенци по начало на полов живот в ЕС
pixabay.com
A A+ A++ A

Поредни тревожни факти за България. Страната ни се оказа на първо място по ранно начало на полов живот. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова. Около 30% от учениците са споделили, че са започнали полов живот на 13 години. Затова, според нея, в училищата трябва да се въведе задължително здравно и сексуално обучение. По данни на омбудсмана в момента едва 10% от училищата са въвели такива предмети като свободно избираема подготовка, предаде iNews.bg.

Проблемът е и пряко свързан с друга негативна тенденция у нас, придобила популярност като "деца раждат деца". По данни на Световната здравна организация, през миналата година у нас са родени над 6 хиляди деца от малолетни и непълнолетни майки. А през първото тримесечие на 2017 г. са регистрирани повече от 500 аборта на момичета под 19-годишна възраст.

"Препоръката, която подготвям и в резултат на проведената среща с омбудсмани от Европа до образователния министър, е за въвеждане на задължително здравно и сексуално образование в училище. Това е тема, която трябва да присъства още от най-ранна детска възраст, за да не се стига до неразумно и безотговорно сексуално поведение", каза още Мая Манолова.

#деца #раждане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници