Предпазлив ръст в цените на "черното злато" след изявленията на Русия и Саудитска Арабия за петролодобива

Предпазлив ръст в цените на "черното злато" след изявленията на Русия и Саудитска Арабия за петролодобива
Източник: pixabay
A A+ A++ A

В началото на днешната търговия цените на петрола продължават да нарастват макар и по-предпазливо, следвайки техния солиден ръст с над 2% в понеделник като реакция на съвместно изявление на Русия и Саудитска Арабия, в което се настоява за удължаване на срока на действие на споразумението за съкращаване на добивите с девет месеца до март 2018 г., предаде БНР.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни нараснаха с 0,49 на сто към 49,10 длр. за барел, след като вчерашното изявление на руския енергиен министър и саудитския му колега доведе до първоначален ръст на цените от близо 4 на сто. Днес фючърсите на петрола сорт брент пък се повишават с нови 0,48 на сто към 52,10 длр. за барел, задълбочавайки вчерашния скок с над 2 процентни пункта.

Според анализаторите ОПЕК няма голям избор и ще трябва да одобри удължаване на срока на действие на постигнатото в края на миналата година споразумение за намаляване на петролопроизводството с 1,2 млн. барела на ден в опит да бъде решен проблема с глобалното свръхпредлагане на важната енергийна суровина, което да повиши цените.

Данните на Енергийната информационна администрация (EIA) на САЩ показват, че през 2016-та, когато средната цена на петрола в САЩ беше около 45 длр. за барел, петролният картел отчете спад на приходите с 15 на сто до 433 млрд. длр. - най-слаби приходи от 2004 г. насам. Близо пет месеца след споразумението за ограничаване на производството данните на ОПЕК показват, че въпреки съкращаването на добивите, запасите на суров петрол в най0индустриализираните нации са почти с 300 млн. барела над техните петгодишни осреднени нива.

Други анализатори изразяват съмнение, че дори на срещата на ОПЕК на 25-ти май във Виена да се стигне до подобно споразумение (съкращаването на добивите да остане в сила до март 2018-та), това едва ли ще спомогне за по-сериозно поскъпване на петрола с оглед на стабилното нарастване на добивите в САЩ.

Оттам изтъкват още, че сле съвместното изявление на Русия и Саудитска Арабия, черното злато поскъпна от вчера с едва между 2-3%, докато след постигнатото в края на ноември миналата година споразумение за ограничаване на производството, петролът поскъпна само в рамките на два поредни дни на търговия с над 15%.

#Русия #Саудитска Арабия #петрол #ОПЕК #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »