Военните пуснаха земеделците в забранената зона около „Петолъчката“

Военните пуснаха земеделците в забранената зона около „Петолъчката“
Досега от близо 4000 дка ниви в зоната около складовата база за боеприпаси са открити и изнесени 922 боеприпаса и 457 взривни остатъци. Снимка: МО
A A+ A++ A

Военните пуснаха земеделски производители в 11 парцела от 3-километровата зона, която прочистват от боеприпаси след взривовете в складовете на „Берета трейдинг“ край пътен възел „Петолъчката“ на 5 юни.

Досега от близо 4000 дка ниви в зоната около складовата база за боеприпаси са открити и изнесени 922 боеприпаса и 457 взривни остатъци.

В прочистването на откритите боеприпаси и взривни остатъци в земеделските земи в района на производствено-складова база „Стралджа – Мараш“ участват 126 военнослужещи.

Те извършват визуално претърсване и маркиране на боеприпасите приоритетно в земеделските ниви, засети с ечемик, в района на село Горно Александрово, община Сливен.

Заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов лично инспектира работата на военнослужещите във вторник.

Той участва и в срещата на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов с представителите на държавната и местната изпълнителна власт, както и със земеделски производители от село Лозенец.

„3000 дка от площта вече е почистена, но 100% сигурност никой не би могъл да даде. Затова, ако някой се страхува, да се обърне към военните, които биха могли да влязат преди него и да направят проверка на терена, защото сигурността на хората е най-важна“, призова Мирослав Найденов.

Приоритет при прочистването на площите е даден на зърнените култури, ечемик и пшеница, заради сезона на жътвата.

Всяка седмица ще бъде обновявана информацията за парцелите с разрешен достъп. Тя ще бъде подавана седмица за седмица на кмета на общината, уточни областният управител на Ямбол Димитър Иванов.

От вторник започнаха и проверките от служители на общинските служби по земеделие и Държавен фонд „Земеделие“. Те ще съставят протоколи за това, какъв процент от продукцията е унищожен.

Възражение от страна на фермерите могат да се правят на място, като при необходимост те могат да се обръщат и към независими оценители.

Хората ще бъдат обезщетени на 100% за загубите си, като финансовите средства ще бъдат осигурени от фирмата „Берета трейдинг“.

#пшеница #ечемик #зърнени култури #Горно Александрово #Нейко Ненов #Държавен фонд „Земеделие“ #Мирослав Найденов #боеприпаси #„Петолъчката“ #взривове #„Берета Трейдинг“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"