Франция глоби Facebook със 150 хил. евро за злоупотреба с лични данни

Франция глоби Facebook със 150 хил. евро за злоупотреба с лични данни
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Френската служба за защита на личните данни (CNIL) наложи глоба на социалната мрежа Facebook в размер на 150 хил. евро. Според френските власти администрацията на социалната мрежа не е успяла да защити данните на своите потребители от рекламодатели, а самите те нямат възможност сами да повлияят на ситуацията, предава Deutsche Welle, цитирана от Труд.

Социалната мрежа е обвинена и в това, че събира данни за това какви сайтове преглеждат потребителите, без да ги предупреждават за това. По същите причини проверки срещу Facebook се извършват в Германия, Белгия, Нидерландия и Испания.

"В резултат на проверките разкрихме множество нарушения на Закона за защита на личните данни", отбелязват от Комисията за защита на личните данни. От там допълват, че Facebook е използвала целенасочено данните на потребителите с цел реклама, предаде ТАСС. Стана ясно още, че френската служба е подала сигнали за нередности към социалната мрежа още януари 2016 г., но във Facebook не са предприели нужните мерки. 

От РИА новости припомнят, че през 2014 г. френската служба за защита на личните данни е глобила американския интернет гигант Google за събиране на лични данни на потребителите. Тогава регулаторът поясни, че дружеството не е предоставило достатъчно информация за това как да се съберат и колко дълго да се съхраняват този вид данни.

Сумата от 150 хил. евро е максималният размер глоба, който може да бъде наложен от властите, припомня Deutsche Welle.

#Facebook #Google

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »