Турция и Азербайджан подписаха за общия газопровод ТАНАП

Турция и Азербайджан подписаха за общия газопровод ТАНАП
Проектът за газопровод предвижда пренасянето на природен газ, добиван от втората фаза на азебрайджанското находище „Шах Дениз" към Европа, заяви Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турция подписа споразумение със съседен Азербайджан за изграждането на Трансанадолския газопровод ТАНАП, който ще пренася азерски газ за европейските пазари.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган и президентът на Азербайджан Илхам Алиев присъстваха на подписването на споразумението, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

„Проектът за газопровод предвижда пренасянето на природен газ, добиван от втората фаза на азебрайджанското находище „Шах Дениз" към Европа," заяви Реджеп Тайип Ердоган пред турския парламент по-рано във вторник.

През декември 2011 г. Турция и Азербайджан подписаха предварително споразумение за изграждането на ТАНАП, който трябва да пренася 10 милиарда куб. м. азерски газ годишно към европейските потребители.

С подписването на споразумението от Турция се прави още една стъпка проектът за 7 млрд. долара да се превърне в реалност в идните шест години.

Ердоган заяви, че газопроводът ще бъде захранван с газ не само от находището „Шах Дениз", но и от други източници, собственост на Азербайджан в Каспийско море.

„Ще бъде възможно също така Туркменистан да предоставя газ за проекта," допълни той.

Турция ще има 20% от акциите за газопровода, който ще стига до европейската й граница с България. Те ще бъдат поделени между държавната компания „Боташ" и петролната корпорация ТПАО.

Петролната компания на Азербайджан СОКАР ще притежава останалите 80%.

Очаква се първият газ по тръбопровода да потече през 2018 г., а капацитетът му трябва да нарасне до 23 милиарда куб. м. на година през 2023 г. и до 31 млрд куб. м. на година през 2026 г.

#Турция #Азербайджан #ТАНАП #природен газ #Реджеп Тайип Ердоган #Илхам Алиев #Каспийско море #Туркменистан #„Боташ"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »