Плевнелиев: В момента нямаме истински мир, но не искаме и война

Политика | 18 май 2017, четвъртък / 13:15| Показвания:Източник: YouTube

„Аз съм тук, защото споделям вашата страст за промяна.“ С тези думи бившият президент Росен Плевнелиев даде старт на интерактивна дискусия в Американския университет в България, на която присъстваха над 100 души. Плевнелиев говори за геополитическите промени пред възпитаници от Executive MBA програмата на Американския университет в България вчера, пише Труд.

Събитието се проведе в Център за образование и култура „Илиев“ на АУБГ в София. Бившият държавен глава беше приветстван от вр.и.д. президент на АУБГ д- р Стивън Съливан. Дискусията е част от серия лидерски семинари, които се предлагат екслузивно за завършили магистърската програма за ръководни кадри на АУБГ.

„Историята се случва пред очите ни, кой би си представял, че милиони мигранти ще прекосяват граници и ще стигнат до сърцето на Европа, кой би си представял, че Великобритания ще поиска да излезе от Европейския съюз?“, каза Плевнелиев. „Големият въпрос е кой пише историята – Путин, Тръмп, Ердоган? Ние сме свидетели на рекорден брой кризи, сред които миграция и терористични атаки, създаващи нова геополитическа обстановка. За да има мир, трябва
да има правила, които да са еднакви за всички. Живеем в интересни времена, във времена на студен мир, продължи той.

Плевнелиев разкри пред присъстващите, че в момента пише книга, озаглавена именно „Студен мир“. Според него ние в момента нямаме истински мир, но не искаме и война. В такива времена няма война, но има конфронтация и дестабилизация. Много страни са в студени конфликти. Според него това е много удобен, евтин и ефективен начин да подчиниш една държава. Ето защо ние трябва да тръгнем в друга посока.

„За да има устойчив мир, трябва да има правила и регулации, за чието спазване да се грижат добре работещи международни институции. Проблемите не се решават с политически двустранни споразумения. Само две страни няма как да разрешат глобални проблеми. Днес ние трябва да разберем, че имаме нужда от многостранни спогодби, за да има устойчив мир. Толкова е лесно да дестабилизираш, а толкова е трудно е да градиш. Лесно е да спечелиш война, трудно е да спечелиш мир“, заяви той пред участниците. „Ще видите много силни лидери. Те искат зависими медии, пропагандират. Но не е важно какво ще направят силните лидери, а какво показва историята, че се случва след края на тяхното водачество – разрушение. Силни лидери са тези, които градят силни институции“, каза още той.

Плевнелиев обърна поглед към успешните държави, които се делели на два типа – или притежават природни ресурси, или силни институции.


Тагове: Стивън Съливан, Росен Плевнелиев, Студен мир, дестабилизираш, лидери

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси