Евродепутати: Само политически процес, подкрепен от ООН, ще сложи край на войната в Сирия

Свят | 18 май 2017, четвъртък / 17:06| Показвания:Източник: pixabay

Само политически процес, ръководен от различните сирийски групи и подкрепен от ООН, може да сложи край на войната в Сирия. ЕС трябва да играе по-активна роля. Това се казва в прессъобщение от Европейския парламент, пише Труд.

– Мирен процес, ръководен от сирийците и подкрепен от ООН;
– По-активен ЕС;
– Създаване на трибунал за военни престъпления в Сирия.

Евродепутатите одобриха стратегията на ЕС за Сирия и се изказаха в защита на обединена и независима държава. Това стана в резолюция, гласувана в четвъртък. Те са убедени, че единствено политически процес, воден от сирийските групи и под наблюдението на ООН, може да доведе до честни и свободни избори. Това е и единственият начин да се сложи край на една война, в която вече са загинали около 400 000 души, а 13,5 милиона имат спешна нужда от храна, вода и подслон.

Според евродепутатите ЕС, който е най-големият донор, трябва да участва по-задълбочено в сирийския мирен процес. Това може да стане под формата на подпомагане на политическия преход, сближаване на партиите, подкрепа за сирийското население и подготовка за възстановяването на страната. Те също така посочват някои ранни мерки за изграждане на доверие като изцяло безпрепятствен хуманитарен достъп в Сирия, прекратяване на всички обсади на градове и освобождаване на затворниците и заложниците, пише 24 часа.

Евродепутатите осъждат зверствата, нарушенията на правата на човека и международното право от всички страни в конфликта и по-специално силите на режима на Асад с подкрепата на Русия и Иран, както и ИДИЛ/ДАИШ и Джабхат Фатах аш-Шам. Те призовават за създаването на трибунал за военни престъпления в Сирия, докато се чака сезирането на Международния наказателен съд.

През март 2017 г. върховният представител на ЕС Федерика Могерини представи съвместно съобщение относно стратегията на Съюза за Сирия. В него се разглежда как ЕС може да играе по-видима и ефективна роля за постигането на дълготрайно политическо решение в Сирия.


Тагове: Сирия, ООН, ЕП, ЕК, евродепутатите

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси