Мощен скок на производствените цени в Германия през април

Мощен скок на производствените цени в Германия през април
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Производствените цени в Германия отбелязаха през април най-солиден растеж на годишна база от повече от пет години насам, с оглед на по-високите цени на металите при по-нататъшно нарастване и на енергийните цени, показват данни на немската федерална статистика Destatics, предаде БНР.

Според данните индексът PPI, измерващ цените на производител, се повиши през април с 0,4 на сто спрямо месец по-рано и при очаквания за по-скромно повишение от 0,2 на сто. На годишна база растежът на производствените цени на Германия се ускори до 3,4%, след като през март индексът PPI се повиши с 3,1 на сто, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за повишение с 3,2 на сто. Това представлява най-солиден ръст на производствените цени от декември 2011-та насам, когато индексът PPI нарасна с 3,5%.

Подобно на предходните месеци, енергийните цени продължават да бъдат важен двигател за растежа на производствените цени, повишавайки се с 4,6 на сто спрямо април 2016 г. Цените на петролните продукти се увеличиха с 14,9 на сто, а цените на електроенергията - с 8,2 на сот, докато цените на природния газ се понижиха с 6,1%.

В същото време производствените цени на стоки за междинно потребление, които формират около 31 на сто от общия PPI индекс, се повишиха през април с 4,3 на сто, най-вече заради поскъпването на металите в световен план. Основният индекс PPI (изключвайки енергийните цени) нарасна през април на месечна база с 0,3 на сто и с цели 2,8 на сто спрямо 12 месеца по-рано - най-солиден негов растеж на годишна база от октомври 2011-та насам.

Това рязко повишаване на производствените цени може да допринесе през следващите месеци за допълнително нарастване на и без това вече доста високата инфлация във водещата европейска икономика. Според данните на Немската статистика от по-рано този месец, потребителската инфлация (индекса CPI) в Германия се ускори рязко през април до 2,0 на сто от 1,5% през март и след като рпез февруари нарасна на годишна база с 2,2 на сто - най-солиден скок на потребителските цени от август 2012 г.

Ако тенденцията на повишаване на цените се запази и през идните месеци, това може да увеличи призивите на редица немски политици и икономисти, както и от страна на Бундесбанк, за скорошен край на серията стимулиращи програми, стартирани от ЕЦБ, включително на програмата за "количествени улеснения" в размер на общо 2,3 млн. евро, която по план би трябвало да приключи в края на 2017-та.

#PPI #CPI #цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"