България избягвала въпроса за еднаквата пенсионна възраст за мъже и жени

България избягвала въпроса за еднаквата пенсионна възраст за мъже и жени
Иван Нейков прогнозира обаче, че еднаквата пенсионна възраст няма да бъде въведена скоро, защото няма и равнопоставеност в заплащането между половете. Снимка: capital.bg
A A+ A++ A

България упорито избягва въпроса за изравняването на възрастта за пенсиониране за мъжете и жените, заяви бившият социален министър Иван Нейков.

Той припомни, че преди няколко години Европейският съд в Страсбург е осъдил Италия заради разликата в пенсионната възраст за гражданите от двата пола, като според съда това е дискриминация спрямо жените.

„Жените вземат по-малка заплата, освен това те гледат децата и в крайна сметка вземат по-малка пенсия. Европейският съд призна, че това е дискриминация“, каза Иван Нейков пред Нова телевизия.

Бившият социален министър от служебния кабинет на Стефан Софиянски коментира, че изказването на президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой за увеличение на възрастта за пенсиониране е симптоматично, защото председателството на ЕС за първи път говори за пенсионната възраст.

„Това е симптом, защото това означава, че ножът вече започва да опира до кокала“, посочи Иван Нейков. По думите му предложението на Херман ван Ромпой не е в една или друга държава да има една и съща пенсионна възраст, а да бъдат въведени общи принципи.

„Херман ван Ромпой говори, че ако нараства продължителността на живота, то ще нараства и възрастта за пенсиониране“, поясни още бившият социален министър.

Иван Нейков прогнозира обаче, че еднаквата пенсионна възраст няма да бъде въведена скоро, защото няма и равнопоставеност в заплащането между половете.

„Ние 3 години имаме замразени пенсии – това дава отражение. Аз смятам, че изказването на министър Младенов, че до 2020 г. няма да правим повече реформи при възрастта за пенсиониране, е по-скоро пожелание“, каза още Иван Нейков и допълни, че рано или късно възрастта на пенсиониране на привилегированите групи ще се доближи до тази на останалите.

#дискриминация #Европейски съвет #Херман Ван Ромпой #пенсиониране #пенсионна възраст #Иван Нейков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »