Рязък спад в цената на петрола

Рязък спад в цената на петрола
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Петролните цени обърнаха рязко сутрешната позитивна посока на движение, след като петролният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих изключи каквато и да е възможност за по-агресивно ограничаване на производството на важната енергийна суровина, предаде БНР.

В същото време министърът заяви, че е много вероятно на днешната среща на ОПЕК да се постигне сделка за удължаване с 9 месеца на настоящото споразумение за ограничаване на производството с 1,8 млн. барела на ден.

Удължаването обаче на настоящата договорка за ограничаване на добивите до края на март 2018 г. беше напълно очаквано от търговците на петролните пазари, но в същото време имаше известни спекулации, че на днешната среща във Виена страните от ОПЕК могат да се споразумеят и за по-голямо по размер съкращаване на производството.

В резултат на това сякаш не беше изненада, че след отхвърлянето на подобна възможност от страна на Саудитска Арабия, петролът се оказа под натиск от продажба, парирайки сутрешното си поскъпване с близо 1 на сто. Така фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юли вече се понижават с 1,85 на сто в рамките на днешната търговия към 50,59 долара за барел, отстъпвайки от сутрешен едномесечен връх около 52,00 долара за барел.

Понижение с 1,48 на сто към 53,35 долара за барел бележат и юлските фючърси на петрола сорт брент, след като по-рано днес те поскъпнаха до най-високо ниво от 19-ти април насам от 54,67 долара за барел. 

Вниманието на инвеститорите на пазарите на суровини остава насочено към стартиралата във Виена дискусия както в рамките на ОПЕК, така и между водещите производители извън картела като Русия. Срещата само на членовете на ОПЕК вече приключи, като редица информационни източници съобщават, че за нея е било договорено удължаване на срока на действие на настоящото споразумение за намаляване на производството до края на март 2018 г. 

Следващата среща между ОПЕК и водещите производители извън картела начело с Русия се очаква да стартира към 16:00 ч., като окончателното споразумение ще бъде оповестено на пресконференция след нейния край около 18:00 ч. българско време.

#Халид ал-Фалих #ОПЕК #петрол #Русия #Фючърсите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"