Безнаказаност? 21 чужденци бягат от българското правосъдие след катастрофи

Безнаказаност? 21 чужденци бягат от българското правосъдие след катастрофи
бТВ
A A+ A++ A

21 чужденци са убили или са ранили хора при катастрофи у нас през последните две години и после са избягали. Това показва проверка на bTV. Само 1 от тези нарушителите е бил върнат, за да бъде предаден на правосъдието у нас.

От 2013 до 2016 г. от 47 хил. издадени фиша са платени само около 4000.

През миналата година полицията е издала над 17 хил. фиша на чужденци, но са платени само 670 от тях.

Най-често нарушителите са турски граждани. Популярен стана инцидента, при който загинаха семейство мотористи, ударени от турския гражданин Фарук Бакташ.

Практиката дали да се задържат за постоянно или да се пускат до делото такива шофьори е противоречива. Ако шофьорът няма предишни нарушения и криминално минало, съдът може да приеме, че няма опасност да се укрие и напусне държавата.  Експерти ще обсъждат с депутатите  законови промени, при които чуждите граждани да имат постоянен адрес минимум 3 месеца преди инцидента, за да бъдат пуснати под домашен арест.

Според експертите трябват спешни законови промени и да се пресече практиката чужденците, причинили катастрофи с жертви, да се пускат под домашен арест. Заради тази практика Бакташ успя да избяга.

Бакташ и до момента не е издирен, нито делото срещу него е започнало задочно. Последва нова трагедия, отново с турски шофьор. Той уби на пътя един от най-добрите колоездачи – Мартин Гачев край Божурище. И пак протест с искане прокуратурата да не допусне освобождаването на шофьора.

Експертите и близките на загиналите са категорични, че в момента държавата е абдикирала от контрола върху чуждите граждани, които пътуват през България и това е една от причините за многото катастрофи с жертви. 

Предстои идеите за законови промени, които вече са били обсъждани в 43-тото Народно събрание да бъдат предложени от неправителствени организации.

#чужденци #инциденти #България #катастрофи #жертви #пострадали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"