МВР и ДАНС ще имат право да извършват справки една от друга

Закон и ред | 29 май 2017, понеделник / 14:39| Показвания:Източник: Pixabay

Нова Инструкция за взаимодействие ще регламентира сътрудничеството между МВР и ДАНС, съобщава БГНЕС, цитирано от bTV. Сред основните акценти в цитирания от агенцията проект на документ е борбата с тероризма. Той отменя по-стара инструкция от преди десетилетие.

Всяка от двете институции ще има право да извършва справки в оперативните архиви на другото ведомство, като за целта ще е нужно разрешение съответно от главния секретар на МВР или от председателя на ДАНС (или оправомощени заместници на двамата).

Именно по линия на достъпа до информационни масиви избухна скандалът „Червеи”, след като стана ясно, че за неправомерно дълъг срок ДАНС е имала достъп до електронната система на МВР.

Сега родното ФБР и силовото ведомство ще работят съвместно по разкриване и противодействие на неправомерно използване на технически средства за връзка и разузнаване. Двете институции ще си сътрудничат и при използването на специални разузнавателни средства.

Освен това МВР и ДАНС ще обменят информация, получена от партньорски служби, а освен това служителите на двете структури ще провеждат съвместни мероприятия.


Тагове: МВР, ДАНС, сътрудничество

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси