Планината от сребърна руда, която погубва мъжете

Планината от сребърна руда, която погубва мъжете
Източник: Pixabay
A A+ A++ A

Високо в Андите, в югозападната част на Боливия, извисяващ се над един от най-високите градове в света, се изправя конусовидният връх на Cerro Rico - "Богатата планина".

Името й е дадено от испанските колониалисти заради огромните количества сребро, които съдържа. Испанците смятат, че цялата планина е направена от сребърна руда.През 1545 г. в подножието на Cerro Rico е създаден малък минен град, а около 3 милиона души работят в мините. Стотици хиляди умират при злополуки или са убити от прекомерна работа, глад и болести, пише Profit.bg.

Почти пет века по-късно испанските колониалисти отдавна са изчезнали, но условията в дълбините на планините изглежда са се променили много малко, посочва Amusing Planet.Десетки мъже и млади момчета все още умират в мините. Векове на минно дело са оставили планината, набраздена с хиляди дупки и нестабилни тунели, като днес съществува сериозен риск от цялостното й срутване.

Всъщност нейната височина вече е намаляла с неколкостотин метра поради засиления добив на сребро по време на испанската монархия.Според историка Едуардо Галеано, около 16 милиона души са загинали в Cerro Rico от 16 век насам, въпреки че критиците вярват, че цифрата е преувеличена и включва всички хора, които са напуснали региона около мините, а не само тези, които са починали по време на работа в тях.

Въпреки че трудно може да се каже колко хора всъщност са загубили живота си в планината, цифрата без съмнение е огромна, печелейки на Cerro Rico прякора "Планината, която яде мъжете". Докато много хора умират от злополуки, най-голямата смъртност идва от силикозата - белодробно заболяване, причинено от дишането на прах. Обикновено в съвременните мини вдигането на прах се предотвратява чрез непрекъснат поток от вода, насочен към уредите, с които миньорите работят. В Cerro Rico не съществува такава практика.

Тук прахът се разпространява из мината, където се вдишва в белите дробове от миньорите. Веднъж попаднал там, той причинява белези на белодробните тъкани, придружени от хронични симптоми, като бронхит, треска, болка в гърдите, загуба на тегло, слабост и в крайна сметка смърт.

#планина #мина #смърт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"