Енергодружествата искат да плащаме с до 19% по-скъп ток

Енергодружествата искат да плащаме с до 19% по-скъп ток
pixabay.com
A A+ A++ A

До близо 20% по-висока цена на тока искат да бъде въведена от това лято електроразпределителните дружества. Това става ясно от публикувания доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) във връзка с измененията на тарифите в сектор „Електроенергетика“ от 1 юли. В същото време обаче някои има и предложения за драстично по-ниско поскъпване. На практика, за разлика от предишни години, този път предложенията на ЕРП-тата са доста разнородни, докато преди обикновено бяха в близки граници. В зависимост за коя компания става въпрос и дали става дума за дневната или нощната тарифа, поисканото поскъпване е между по-малко от процент и 19.4 на сто.

Най-голямо поскъпване искат от ЧЕЗ, които обслужват Западна България. От компанията предлагат дневната тарифа за битовите абонати от 1 юли да стане 22.83 стотинки с ДДС за киловатчас. Което е с 15.05% повече спрямо сега действащата цена, въведена от 7 април т.г. Нощнатa тарифа пък се предлага да бъде увеличена с 19.4 на сто и така клиентите да започнат да плащат по 13.146 стотинки за всеки киловатчас.

Идеята на ЕР Юг (което доскоро се казваше ЕВН), което обслужва Югоизточна България, е там дневната тарифа да се вдигне с 0.96%. Така от 1 юли тя би трябвало да стане 20.028 стотинки с ДДС за киловатчас. По-голямо поскъпване обаче се иска за нощния ток. Предложението на ЕР Юг е тарифата да се повиши с 4.24% до 11.2932 стотинки за киловатчас.

„Енерго-Про“, което обслужва битовите абонати в Североизточна България, също иска по-голямо поскъпване на нощната енергия спрямо това при дневната. Компанията предлага на КЕВР да й разреши от лятото да продава на клиентите си всеки киловатчас през деня срещу 21.5868 стотинки с ДДС, което е с 2.14% повече спрямо цената, определена на 7 април. При нощната тарифа пък предлаганото поскъпване е 7.63 на сто. Ако регулаторът до одобри, това означава, че от 1 юли за всеки изразходван през нощта киловатчас клиентите там ще плащат по 12.102 стотинки.

Все още обаче е прекалено рано да се каже дали така предложените цени ще влязат в сила в този си вид. На практика процедурата сега започва да тече, предстоят открити и закрити заседания, по време на които може да се стигне и до промяна на така описаните тарифи. КЕВР трябва да вземе своето окончателно решение до края на юни. Още сега обаче регулаторът е на мнение, че повишаване на тарифите ще има, но то трябва да е драстично по-малко. Според изчисленията на експертите на КЕВР за клиентите на ЧЕЗ токът от 1 юли трябва да поскъпне средно с 1.99%. За тези, обслужвани от ЕР Юг – с 1.5%, а за абонатите на „Енерго-Про“ - с 0.22 на сто.

#ток #поскъпване #КЕВР #ЕРП #ЧЕЗ #Енерго-Про #ЕР Юг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »