Виктор Орбан: Мрежата на Сорос действа като мафия

Виктор Орбан: Мрежата на Сорос действа като мафия
YouTube
A A+ A++ A

Унгария ще предприеме действия за по-строг контрол върху неправителствени организации като тези, финансирани от американския милиардер Джордж Сорос, които оперират като „подобни на мафия“ мрежи, предаде БГНЕС. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от изданието „Бизнес инсайдър“.

Коментарът на министър-председателя идва като отговор на изказване на родения в Унгария Сорос, който заяви, че се възхищава на начина, по който унгарците са се опълчили на „измамите и корупцията на мафиотската държава, която Орбан е установил“. „Това е обявяване на война, без съмнение“, каза Орбан.

„Единствената мрежа, която оперира като мафия, която не е прозрачна... в Унгария е мрежата на Сорос“, посочи премиерът, цитиран от „Ройтерс“. В рамките на предложението, представено пред парламента, неправителствените организации с чуждестранни дарения в размер на най-малко 7,2 млн. форинта (26 000 долара) ще бъдат задължени да се регистрират пред властите и да се обявяват като чуждестранно финансирани. Очаква се по-късно този месец парламентът да приеме предложението, независимо от масовите протести в Унгария и резолюцията на Европарламента, която осъжда „сериозното влошаване“ на върховенството на закона и фундаменталните права в страната.

Правителството на Орбан нанесе друг удар по Сорос с приемането на закон за висшите учебни заведения, който задължава университети с чуждестранно финансиране на територията на страната да имат филиали в страните, от които идват финансовите им помощи. Това може да доведе до закриването на финансирания от Сорос Централноевропейски университет в Будапеща. Тези промени в закона за образованието доведоха и до откриването на наказателна процедура от Брюксел срещу Будапеща.


#Унгария #Джордж Сорос #Виктор Орбан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »