bTV се извини за грешки в отразяването на протестите за горите

bTV се извини за грешки в отразяването на протестите за горите
Голяма част от недоволството на протестиращите се насочи и към медиите заради отразяването на действията и позициите им. Снимка: e-vestnik.bg
A A+ A++ A

бТВ призна, че е допуснала грешки в отразяването на протестите около промените в Закона за горите, и се извини на зрителите.

„Допуснахме грешки в отразяването на протестите. Въпреки липсата на умисъл, те предизвикаха разбираемо недоволство у част от нашите зрители и създадоха погрешно впечатление за тенденциозност в представянето на събитията по bTV“, се казва в официалната позиция на медията, поискана от СЕМ.

Регулаторът постанови, че телевизията е отразила събитията тенденциозно, но не и незаконно. „Извиняваме се на зрителите, които са се почувствали подведени и засегнати. Разбира се, грешките са анализирани и има наложени санкции. Телевизията ще вземе всички необходими мерки те да не се повторят,” уверяват от bTV.

От медията обаче констатират, че недоволството към грешките на bTV по време на гражданските протести е било „употребено от определени икономически, политически и медийни кръгове“.

„Категорично възразяваме на спекулациите за преднамерена и умишлена тенденциозност от страна на bTV“, се посочва още в позицията.

От медията подчертават, че доверието на зрителите винаги е било основна ценност на компанията, а независимостта от търговската политика на предприятието – основно правило в редакционната политика.

„Административното ръководство на компанията не влияе върху професионалната преценка на журналистите, продуцентите и главния редактор на отдел „Новини и актуални предавания“ при отразяването на събития от всякакъв характер“, категорични са от bTV.

В официалното съобщение се посочва още, че bTV е „част от публична компания, чиито акции се търгуват на Нюйоркската фондова борса, и в тази връзка целият ръководен екип е обект на периодични тримесечни одити“.

„Нито веднъж в 12-годишната история на bTV не е установен потенциален конфликт на интереси или отклоняване от правилата, което е ясно доказателство за несъстоятелността на твърденията в тази посока. Професионализмът и интегритетът на екипа на медията бяха оценени и потвърдени още веднъж при смяната на собствеността на bTV през 2010 г., когато новите собственици запазиха целия ръководен екип на компанията“, посочват още от медията.

„Съзнаваме отговорността, която bTV носи пред милионите си зрители. Поемаме предизвикателството, че ако много грешки са простени на други, то и най-малката неточност не може да бъде простена на bTV заради огромното й влияние в обществото“, пише още в официалната позиция за отразяването на протестите около Закона за горите.

#Закон за горите #СЕМ #bTV

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници