България подписа пътна карта с "Газпром" за развитие на преносната мрежа

България подписа пътна карта с "Газпром" за развитие на преносната мрежа
Министерство на енергетиката
A A+ A++ A

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и председателят на управителния съвет на "Газпром" Аексей Милер са подписали пътна карта, съгласно която страните ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България като се отчитат правилата на ЕС, предаде iNews.bg.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Двамата са разговаряли в Санкт Петербург, където Петкова участва в Петербургския международен икономически форум — 2017.

Обсъдено е било и сътрудничеството в газовата сфера. От 2013 г. насам непрекъснато се увеличават доставките на руски природен газ за България, като през първите пет месеца на 2017 г. увеличението е с 14,5% спрямо същия период на предходната година.

По време на срещата особено внимание е било отделено на въпросите по организацията на доставките на природен газ за България в дългосрочна перспектива.

Милер е информирал Петкова за изпълнението на проекта "Турски поток" и е изразил увереност, че създаването на нови мощности за пренос на газ през акваторията на Черно море ще допринесе в значителна степен за повишаване на сигурността на доставките на природен газ за потребителите от Южна и Югоизточна Европа.

Петкова го пък го е информирала за развитието и инвестициите в газопреносната система на България, както и за концепцията за газоразпределителен център.

#"Газпром" #Теменужка Петкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »