Разработват система, която предвижда светкавиците

Разработват система, която предвижда светкавиците
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Изчислено е, че около 30 души умират всяка година, покосени от мълния. Една компания обаче може да намали това число до нула. Thor Guard разработи система, която предвижда светкавицата, преди тя да има шанса да удари земята. Светкавицата отдавна се смята за едно от най-спорадичните и непредвидими атмосферни явления, пише Profit.bg.

И въпреки че системата на Thor Guard не може да каже на потребителите точно кога и къде тя  ще удари, технологията изпраща сигнали всеки път, когато установи, че дадена зона е в непосредствен риск за удар от мълния. Системата също така е в състояние да предскаже смъртоносни светкавици, които се появяват от нищото, когато няма облак в небето.Чрез измерване на електростатичните заряди в атмосферата и земята, технологията може да разбере кога условията в района са узрели за удар от мълния.

След това тя може да излъчва ярка светлина или да се включи сирена, за да предупреди хората да потърсят подслон, съобщава T+L. От Thor Guard твърдят, че усъвършенстват система, която може да се използва за прогнозиране на торнадо. Торнадото също създава необичаен електростатичен образ, докато се приближава.

Така че технологията един ден ще е способна да открива подобен род стихии в далечината и когато не са напълно оформени. Последиците от системата са широкообхватни както за компаниите, така и за потребителите. В момента тя се използва от авиокомпании, национални паркове, обществени университети и др.

Използвайки тази технология, не само компаниите могат да гарантират на клиентите си безопасност, но могат да премахнат ненужните рестрикции, когато се налагат, например евакуации заради потенциално опасни атмосферни явления.

#светкавици #предотвратяване #система

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници