Цацаров: Само Лозан Панов иска прокуратурата вън от съдебната власт

Цацаров: Само Лозан Панов иска прокуратурата вън от съдебната власт
YouTube
A A+ A++ A

Лозан Панов няма подкрепата на съдийското мнозинство за изкарването на Прокуратурата от съдебната власт. Това заяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с предложението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, предаде Фокус.

Припомняме, че вчера съдия номер едно постави пред президента Румен Радев искането за свикване на Велико народно събрание с цел промени в Конституцията, които да изкарат Прокуратурата от съдебната власт и да я поставят като равно отдалечена институция. Аргументите на Панов са, че прокуратурата в лицето на Сотир Цацаров саботира съдебната реформа с мимикрия на такава.

Освен това шефът на ВКС постави пред държавния глава и въпроса за разследване на "ЦУМ-гейт", свързан с неформална лобистка среща между главния прокурор, бизнесмена и издател на "Сега" Сашо Дончев и червеният милионер от Пловдив Георги Гергов.

Днес Цацаров също бе поканен на среща с президента. След разговора обвинител номер едно обясни, че е станало дума за изразената позиция на Лозан Панов за изваждане на прокуратурата от съдебната власт.

На въпрос поддържа ли държавният глава позицията на Панов, Цацаров каза: "Не мога да говоря от името на президента. Мисля, че казах, че президентът е с много добро и ясно разбиране за проблемите в съдебната власт.
"Казах и своето мнение, което е крайно отрицателно. Прокуратурата е оценявана и в момента – дали правилно, или не като институция, която е безконтролният, едва ли не, виновник за всички беди. Питам, ако я изведем от съдебната власт, от контрола на ВСС, от сегашната форма на парламентарен контрол, колкото и неинтензивна да е тя, ако въобще я изведем от сегашното й положения и я превърнем в една отделна независима и самостоятелна институция, няма ли да я направим по-безконтролна и далеч по-неограничена в правомощията си от сега?", попита Цацаров.

"Не съм убеден, а съм сигурен, че г-н Панов няма подкрепата на съдийското мнозинство. Това не е мнението на съдиите, това е мнението на Лозан Панов. Мнение, което много време пробива своя път в политическата сцена и най-после беше казано на глас. Не разбирам защо само беше необходима цялата тази серия от изявления, за да се стигне до "черешката на тортата" – Прокуратурата вън от съдебната власт. Г-н Панов има право на мнение, единственият ми съвет е да събере колегите си във ВКС и да попита дали поддържат това негово становище", коментира Цацаров.

Източник: iNews.bg

 
 

#Сотир Цацаров #Лозан Панов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »