Ограничават безразборното паркиране в столицата

Ограничават безразборното паркиране в столицата
Pixabay.com
A A+ A++ A

Общинската транспортна комисия в София прие да се въведе „Зелена зона” в столичните райони "Лозенец" и "Средец". Така до месец 1 час престой в квадрата между булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви", "Драган Цанков", "Джеймс Баучер" и "Черни Връх", както и в участъка между булевардите "Цариградско шосе", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Михай Еминеску" и улиците "Мизия" и "Хан Омуртаг", ще струва 1 лев. По този начин от „Московска” 33 се надяват да се ограничи безразборното паркиране, което често оставя без паркоместа и живеещите в двата района.  На тях обаче  също ще се отрази  платената зона, тъй като ще трябва да заплатят годишния стикер от 100 лева.
 
Два квартала в София ще се сдобият със зелена зона. Това са „Лозенец” и „Яворов”. От години жителите им се оплакват, че няма къде да паркират, защото работещите наблизо използват техните паркоместа. Такъв е примерът и с режисьорът Стефан Командарев, който от само за няколко часа е платил 4 лева за паркиране близо до дома си, защото именно пред него нямало места:
 
"Сутринта закарах дъщеря ми на училище, след това не намерих място къде да паркирам. От сутринта до момента съм изхарчил 4 лева за паркиране, защото няма къде да паркирам в квартала. След което минах на талони. Тоест тази такса от 100 лева годишно я плащам за няколко седмици и така са повечето, които живеят в такива места. Изкарам ли си колата, нямам друг вариант, освен да паркирам по "Иван Асен", което е Зелена зона, или от другата страна на Канала, което е също Зелена зона", каза той.

Кметът на район "Средец" Мария Ачкова посочи, че през годините са постъпвали стотици сигнали на жителите на засегнатите части.
 
"Основно са положителни мненията. Изразяват се становища, че тази мярка е необходима", каза Ачкова.  

Кметът на "Лозенец" Любомир Дреков заяви, че с въвеждането на зона само за долната част на квартала няма да се спрат опитите за зониране на целия район:
 
"Не само долната част на "Лозенец", в горната част има две метростанции. Отново се забелязва паркиране около метростанциите, за да може хората да си ползват метрото. Така че на първия етап въвеждаме зоната в този обхват, правим бързо анализ как се променя положението и сме готови веднага с нови предложения за въвеждане и на другите райони към зелената зона", допълни Дреков.
 
С въвеждането на зелена зона в двата района ще се обособят близо 5000 нови места за платено паркиране.

#разширяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници