Арестувани са 13 души в ДАИ - София заради корупция

Арестувани са 13 души в ДАИ - София заради корупция
БНТ
A A+ A++ A

13 души са задържани при акция на ГДБОП в Държавната автомобилна инспекция в София по схема за корупция, съобщи главният секретар на МВР Младен Маринов. По информация на "По света и у нас" шефът на ДАИ не е сред задържаните. По непотвърдена информация има съмнения за продажба на шофьорски книжки на цена между 2000 и 4000 лева. Иззети са компютри и документи, а сградата на ДАИ е запечатана, предаде БНТ.

БНТ: До къде стигна разследването и колко са задържаните?

Младен Маринов, главен секретар на МВР: В момента, тъй като операцията е изключително сложна и мащабна, не мога да ви дам конкретна информация. Има към момента 13 задържани лица, но може част от тях да преминат в друго качество. Така че всяка една информация към момента няма да е конкретна и последна. Предполагам, че като приключат процесуално-следствените действия под ръководството на Специализираната прокуратура в крайна сметка те трябва да вземат решение до каква степен и какво да бъде оповестено като резултат.

Схемата е действала при практическата част на изпита, т.е. при кормуването, а не при теоретичната. Неофициално разследващите разкриха, че в схемата са участвали и чуждестранни граждани, които всъщност по този начин са получавали шофьорски книжки. Част от задържаните всъщност са били арестувани и през 2013 г., когато отново имаше спецакция на ГДБОП и прокуратурата. Тогава беше отстранен тогавашния шеф на ДАИ Валентин Божков.

Ивайло Московски - министър на транспорта: Държавата декларира, има воля и ще бъде абсолютно безкомпромисна към всякакви нерегламентирани практики, свързани с всички контролни органи, които имат отношение към превенция, безопасност на пътя и намаляване на ПТП-та. Към момента структурите, които са към Министерство на транспорта в "Автомобилна администрация", мерките които успяхме да провокираме и да вземем, основно касаеха провеждането на теоретичните изпити. Създадохме терминалите, които вече месец и половина функционира и има около 20 000 човека, вече минали като кандидат-водачи, нямаме абсолютно нито един сигнал.

Работата в "Автомобилна администрация" постепенно се възстановява, но днес изпити по кормуване няма да се провеждат. Те се отменят за събота и неделя.

#ГДБОБ #МВР #ДАИ #Марин Маринов #акция #арести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »