„Обамагрижата" спечели важна победа в САЩ

„Обамагрижата" спечели важна победа в САЩ
Президентът на САЩ Барак Обама направи изказване, след като Върховният съд на САЩ обяви неговия закон за всеобщо здравно осигируяване ("Обамагрижа") за конституционен. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният съд на САЩ потвърди като цяло предложения от президента Барак Обама закон за въвеждане на всеобщо здравно осигуряване в страната, като само внесе някои ограничения за помощите на най-бедните, предадоха световните агенции.

Законът, известен като „Obamacare" („Обамагрижа") и смятан за сърцевина на здравната реформа, задължава всеки американски гражданин да има здравна осигуровка и беше приет от Върховния съд по принцип, което представлява важна победа за социалната политика на демократа Обама малко повече от 4 месеца преди президентските избори през ноември, предадоха световните агенции, цитирани от БГНЕС.

„Обамагрижата" предвижда здравните осигуровки да се определят от дохода, като по-богатите ще плащат по-високи осигуровки, което ще облагодетелства по-бледните слоеве на населението и по-конкретно 32 милиона американци, които изобщо нямат здравни осигуровки.

Очаква се реформирането на системата за здравно осигуряване да доведе до намаляване на дефицита във федералния бюджет на САЩ.

Върховният съд, който беше сезиран от над половината американски щати, организация на малкия бизнес, четири физически лица и самото правителство, постанови, че законът е съобразен с конституцията на страната.

След разгорещени дебати в цялата страна и няколко противоречиви съдебни решения върховната юридическа инстанция реши да остави без промяна най-оспорваното разпореждане на закона – задължителния характер на здравната осигуровка, което трябва да влезе в сила най-късно до 2014 г.

За нарушения на това разпореждане се предвиждат финансови санкции. При гласуването от общо 9-те членове на Върховния съд законът беше подкрепен от петима, включително консервативният му председател Джон Робъртс.

Малко по-късно в четвъртък президентът на САЩ Барак Обама приветства решението на Върховния съд да подкрепи реформите му в здравеопазването и го окачестви като "победа" за хората в Америка. Той освен това призова опонентите си да застанат зад закона.

"Независимо от политиката, днешното решение е победа за хората в цялата страна. Техните животи от днес са по-сигурни благодарение на този закон и решението на Върховния съд да го подкрепи", подчерта държавният глава.

"Най-висшият съд в страната се поизнесе. Ще продължим да прилагаме този закон. Ще работим заедно, за да го подобряваме, където е възможно", отбеляза Обама.

"Но това, което не можем да сторим, което страната не може да си позволи да направи, е да води битки отпреди две години или да се връща отново към тях", настоя още демократът.

Въпреки това републиканците обещаха, че ще се борят да анулират акта чрез гласуване в Камарата на представителите, което ще се състои на 11 юли.

Камарата на представителите на САЩ ще гласува на 11 юли за анулирането на закона за здравното осигуряване, който днес беше утвърден от Конституционния съд на страната, съобщи влиятелният конгресмен републиканец Ерик Кантор.

"На 11 юли Камарата още веднъж ще анулира "Обамагрижата", подчерта Кантор, имайки предвид реформата на системата за здравно осигуряване, която е сърцевината на социалната политика на президента демократ Барак Обама.

Но дори законът да бъде отхвърлен в Камарата на представителите, където републиканците имат мнозинство, анулирането няма никакъв шанс да мине в Сената, тъй като там мнозинство имат демократите.

От друга страна, кандидатът на републиканците за президент Мит Ромни заяви малко след решението на Върховния съд, че ако бъде избран по време на вота през ноември, ще отмени "Обамакеър".

#Барак Обама #Президент на САЩ #САЩ #здравно осигуряване #здравни осигуровки #републиканци #демократи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"