ДПС: Да се разсекрети и втората стенограма за КТБ

ДПС: Да се разсекрети и втората стенограма за КТБ
БНТ
A A+ A++ A

От ДПС смятат, че стенограмата от втората среща при президента Росен Плевнелиев за решаване на проблемите с КТБ от 14 юли 2014 година трябва също да бъде разсекретена. В "Денят започва" Йордан Цонев от Движението за права и свободи разказа какво се е случило тогава.

Йордан Цонев подчерта, че настоявания не е имало, тъй като информацията била ясна, но очакванията за разсекретяването са била завишени изкуствено от негови колеги политици, които дори не са я чели.

"Тази стенограма и тази среща не беше за КТБ... и това беше първата лъжа... Тя беше за предотвратяване на банковата криза, която възникна след фалита на КТБ, но която... Причината не беше КТБ, поводът не беше КТБ, а беше фактът, че седмицата преди тази среща, а тя се състоя в неделя, на 29-и се развиха много сериозни събития - една криминална атака срещу една от големите български банки, съпътстваща атака и паника към други няколко банки, вследствие на което в петък, 27-и юни, банковата система затвори с 850 милиона изтеглени само в петък при това 800 милиона само от една банка, която трябва да ви кажа, че е единствената банка, издържала реален стрес тест, а не симулиран стрес тест."

Имало е много повече ликвидни активи, много повече от 10 процента, докато за Европа те са 4%. Но при тази паника, в онзи петък ликвидните активи са свършили. Съществувала е опасността в понеделник тази паника да продължи и да бъдат поставени под особен надзор поне още 5-6 банки още от понеделник.

Цонев разказа подробно за срещите с правителството на силите, които го подкрепят, за работните срещи на експерти. Алтернативата е била да се постави ли под особен надзор още няколко банки и с това излагаме на риск цялата система заради паниката или да се избере някое от следните решения:

- Най-доброто решение - да се рефинансират търговските банки, за да могат да плащат, когато отворят. Това рефинансиране обаче не може да се извърши от БНБ, тъй като Законът за валутния борд го забранява. Следователно трябва да бъде извършено от правителството, което обаче не може да го направи без да промени закона за бюджета, а това в събота и неделя е невъзможно, и без да вземе разрешение от Европейската комисия за държавна помощ, в събота и неделя и това не става.

- Банковата система в понеделник да отвори, но известни ограничения в плащанията или т.нар. "частична банкова ваканция". така е била спасена банковата система в Кипър. Ако няма друго, по-добро решение, "банковата ваканция не е толкова ужасна", смята Цонев.

Разискван е бил и вариантът правителството да обяви понеделник за общонароден почивен ден - никой да не работи и банките да не работят, за да се наберат ресурси, те да бъдат рефинансирани, става ясно от думите на Цонев.

#Йордан Цонев #КТБ #стенограма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »