Браво: Повече отличници, по-малко слаби оценки на матурите тази година

Браво: Повече отличници, по-малко слаби оценки на матурите тази година
YouTube
A A+ A++ A

Резултатите от държавните зрелостни изпити по повечето предмети са по-високи от миналогодишните, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Нараснал е броят точки, които учениците са получили по български език и литература, география и икономика, история и цивилизация, химия и опазване на околната среда, английски, немски, френски и италиански езици. Има незначителен спад в резултатите по математика, философски цикъл, руски и испански език, предаде ДАРИК.

Тази година повече са отличниците и на двете матури. По български език и литература с отлични оценки могат да се похвалят 6155 души при 5602 миналата година. На втория държавен зрелостен изпит шестици имат 11149 зрелостници, а през 2016 г. техният брой е бил 9716.

Почти двойно е намалял броят на дванадесетокласниците с две слаби оценки – от 2325 през 2016 г. той е паднал на 1228. Наполовина по-малко са и двойките на втория държавен зрелостен изпит – от 6460 на 3190.  Зрелостниците, които имат поне една слаба оценка и по тази причина няма да се дипломират, са 5882.

Средната оценка по български език и литература е Добър 4,13, а на втория държавен зрелостен изпит по предмет по избор – Добър 4,38. По традиция най-високи оценки има на изпитите по чужди езици. Намалели са слабите оценки по 12 от общо 14 учебни предмета, като двойките са се увеличили единствено по математика и физика и астрономия. Разделянето на модули не е оказало влияние върху резултатите, сочи анализът на МОН.

С най-висок брой получени точки са учениците от София-град, Смолян и Варна. С най-ниски резултати са Разград, Ямбол и Кърджали. В почти всички региони средният брой точки на втория държавен зрелостен изпит е по-висок от този на изпита по български език и литература. Най-много са увеличили успеха си по български език и литература спрямо миналата година учениците от Монтана и Смолян. На втория държавен зрелостен изпит най-голямо е нарастването на успеха в Ямбол и Силистра.

По традиция с най-високи резултати от двата държавни зрелостни изпита са учениците от профилираните гимназии, където средният успех на първата матура е 5,01, а на втората – 5,20. Най-ниски резултати показват абитуриентите от професионалните гимназии – 3,79 по български език и литература и 3,89 на втория държавен зрелостен изпит. Резултатите на момичетата са по-високи от тези на момчетата.

#матури #оценки #високи #слаби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »