Удвоени цени на цигарите в Саудитска Арабия

Удвоени цени на цигарите в Саудитска Арабия
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Саудитска Арабия въведе нови данъци, заради които цената на цигарите се удвои, съобщават световните медии.

Така нареченият селективен данък е в сила от вчера - 11 юни. Днес тютюнът струва 24 риала (около 5.70 евро), или 100% повече от събота, пише Profit.bg.

В кралството поскъпнаха и други стоки, като например енергийните напитки, които са с двойна цена, както и безалкохолните, които обаче струват само с 50% повече. Те са особено популярни в Саудитска Арабия, където алкохолът е забранен. 

Саудитска Арабия представи амбициозен план през миналата година, който цели да откъсне страната от петролната й зависимост. Това се случи, след като черното злато поевтиня до едва 26 долара, отваряйки огромна дупка в бюджета на кралството. От тогава Саудитска Арабия успя да стабилизира икономиката си. Това се случи благодарение на премахване на формите на правителствени субсидии, прокарване на нови данъци и тегленето на дълг за милиарди.

Страната прогнозира дефицит в бюджета си в размер на 7.7% от БВП на страната през тази година. За сравнение, през миналата дефицитът на кралството бе 11.5%. Според оценките на МВФ, Саудитска Арабия се нуждае от цена на петрола от 84 долара, за да може да има балансиран бюджет през настоящата година. 

#данъци #цигари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"