С какво трохите от хляб са заплаха за НАСА

С какво трохите от хляб са заплаха за НАСА
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Малко преди да излети, пилотът на НАСА Джон Янг се уверил, че има всичко необходимо за пътуването си в Космоса. Това се случило на 23 март 1965 г., съобщава ВВС, цитирано от Profit.bg

Двамата с колегата му Гюс Гримсън заминали в 9.24 ч. за първото пътуване на екипажа от мисия „Джемини“ - космическа програма с десет мисии, целящи да изследват как да бъдат изпратени астронавти на Луната и как да бъдат изхранвани по време на все по-дългите космически мисии.

Мисията била успешна, но станал и малък инцидент. Два часа след началото на пътуването Янг изненадал Гримсън с напълно неочакван жест – пъхнал ръка в джоба си и му предложил сандвич с печено месо. Сандвичът, купен два дни по-рано от магазин в Какао бийч, щата Флорида, се превърнал в първия и последен сандвич, пътувал в Космоса. След пътуването НАСА наложила забрана на хляба и оттогава на негово място се използва царевична тортиля.

 

Когато диспечерите на мисията в централата на НАСА открили присъствието на натрапника в космическия кораб, се разтревожили и не без основания. Големият проблем с хляба е, че създава трохи. Изследователите опитват да го разрешат, експериментирайки с брашно, което не се рони при отхапване. Трохите са заплаха, защото в микрогравитацията на космическия кораб могат да влязат в очите на членовете на екипажа и да увредят зрението им. Астронавтите могат също така да погълнат трохите, които могат да попаднат и в електрическите панели и да предизвикат инцидент. След първото отхапване Гримсън си дал сметка, че сандвичът, който, по думите му, дори не бил вкусен, започва да се рони и го върнал в джоба си. За разлика от другите храни, приготвени специално за пътуването в Космоса, сандвичът нямал желатинова мембрана, която да го държи стегнат.

„Отхапах веднъж, но трохите от хляба полетяха из цялата кабина“, разказа по-късно Гримсън в интервю за списание LIFE. На Земята инцидентът, който продължил едва десет секунди, породил сериозно притеснение. В рамките на медицинските тестове, направени по време на полета, Янг трябвало да се храни със специална храна, а Гримсън не трябвало да яде нищо.

Нарушаването на инструкциите означавало сериозна промяна на експериментите, и предвид разходите около космическата мисия, предизвикало гнева на много американски конгресмени. Някои дори обвинили двамата астронавти, че са игнорирали храната, която трябвало да консумират.

Според Янг на инцидента било обърнато твърде голямо внимание, а успехът на мисията, която в крайна сметка била осъществена без проблеми, не бил отчетен. Новата смес за приготвяне на хляб в Международната космическа станция и фурната за печенето му ще бъдат изпробвани по време на мисията „Хърайзън“ на Европейската космическа агенция през април 2018 г.

За да се спестят усилията на астронавтите, процесът ще бъде контролиран от видеокамери, инсталирани в самата фурна. А за да наблюдават последиците от микрогравитацията в сместа за хляба, първата партида ще бъде приготвена на Земята. Но въпреки новия напредък, историята на контрабандния сандвич през 1965 г. никога няма да бъде забравена напълно. Grossom Memorial Museum показва в една от залите си сандвич с печено месо, който обезсмъртява момента.

#НАСА #хляб #заплаха

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"