България на съд в Страсбург заради избора на Владимира Янева

България на съд в Страсбург заради избора на Владимира Янева
Величка Цанова. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Изборът за председател на Софийски градски съд стигна до съда по правата на човека в Страсбург, след като класираната на второ място Величка Цанова подаде жалба пред съда.

През януари Върховният административен съд (ВАС) реши окончателно, че изборът на Владимира Янева за председател на СГС е законен. Петчленният състав на съда потвърди решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) от миналата година.

Изборът на Янева, която е семейна приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов, бе обжалван от съдия Величка Цанова – другият кандидат за поста. От окончателния съдебен акт стана ясно, че Янева правилно е избрана с тайно гласуване. Не се коментираха доводите на Цанова, че липсват мотиви на решението на ВСС за избор.

Цанова подаде оставка като заместник-председател на Софийския градски съд (СГС).

Сега тя съди държавата, защото не й е осигурено право на справедлив процес, предаде БТА.

Освен това адвокатите й искат жалбата да бъде разгледана приоритетно заради особената важност на въпросите, които се поставят с нея и които засягат независимостта на съдебната власт в България като цяло.

В жалбата на Цанова се говори за тревожна продължителна тенденция на накърняване на независимостта на съдебната власт в страната чрез непрозрачни и непредсказуеми назначения на съдии и председатели на съдилища.

В няколко поредни доклада на Европейската комисия по отношение на България се поставя остро проблемът със съмнителните и неубедителни за обществото назначавания и повишавания в съдебната система, като един от примерите за това е случаят с назначаването на председател на СГС, припомнят Цанова и адвокатите й.

Изборите в съдебната система трябва да бъдат направени изключително на основата на качествата на кандидата, а не на субективни причини, като лични, политически интереси или други, се посочва в жалбата.

В края на август 2010 г. държавната Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси не откри нарушения, допуснати от Янева по делото „Софийски имоти“, за което стана ясно, че го е бавила с месеци, а междувременно е била пълномощник на баща си по сделка с общинското дружество.

Заради избора на Янева и Капка Костова, и Галина Захарова подадоха оставки като членове на ВСС.

#Софийския градски съд #СГС #Висшия съдебен съвет #ВСС #Величка Цанова #Владимира Янева #Върховният административен съд #ВАС #Цветан Цветанов #вътрешен министър #Страсбург #България #съда по правата на човека #Европейската комисия #съдебната система #Галина Захарова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"