Ръст на цените на имотите в страната

Бизнес | 16 юни 2017, петък / 15:18| Показвания:Източник: pixabay

Ръстът на имотите в страната ни за първите три месеца на 2017 г. e 8.1%, става ясно от доклад на Knight Frank, цитирано от Profit.bg.

Консултантската компания изследва движението на цените на имотите в 55 държави по света. Поскъпването на жилищата в България продължава да е едно от най-високите в Европа, където страната ни се нарежда на 9-а позиция, докато в глобалната класация сме 16-и.

Припомняме, че за 2016 г. данни на Knight Frank показаха ръст от 8.8 на сто, докато тези на Евростат - повишение от 8.1%. Най-сериозен ръст към края на март 2017 г. спрямо година по-рано се отчита в Исландия, където имотите добавят 17.8%.

Основната причина за този сериозен скок е недостигът от имоти в страната и по-специално в Рейкявик. За преодоляване на този дефицит се очаква в следващите три години на пазара да излязат нови 9000 нови жилища. С население от 123 000 души, или близо 37 на сто от това на страната, Рейкявик изпитва остра нужда от нови жилища и по една друга причина - отдаване на част от настоящите имоти в сайтове като Airbnb.

Ръст от 14.4% на имотите през първите три месеца на 2017 г. се отчита и в Хонконг. Там обаче анализатори отдават това повишение и на една доста странна причина. Двуцифрено повишение има в общо 11 от разглежданите 55 държави, като тук се включват Нова Зеландия и Канада с ръстове от над 13%, както и Малта с 12.6 на сто.

Поскъпването на жилищата в Чехия и Естония е от респективно 11 и 10.7%, докато в Унгария, Китай и Норвегия се отчита ръст от 10.5, 10.3 и 10.1 на сто. Продължава поевтиняването на имотите обаче в Украйна, където цените са загубили 9.4 на сто през последната година, докато охлаждането на пазара в Сингапур и Гърция е от 2 и 1.8%. На по-ниски нива спрямо март 2016 г. са предлагат и имотите в Тайван, Кипър, Мароко и Япония.

Само преди две седмици, по време на осмото издание на икономическия форум Шумът на парите, представители на големите имотни агенции в страната заявиха, че очакват ръстът на пазара в страната да продължи и през следващите години, при положение че не станем свидетели на някакъв катаклизъм.


Тагове: ръст, цени, имоти

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси