Щатите издадоха заповед за арест на 12 охранители на Ердоган

Щатите издадоха заповед за арест на 12 охранители на Ердоган
YouTube
A A+ A++ A

Полицията във Вашингтон издаде заповед за арест на 12 охранители на президента Реджеп Ердоган, имащи отношение към протестното шествие пред сградата на турското посолство в града. Обвиненията към охранителите са за нападения срещу протестиращите, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА), пише "Фокус".

Първоначално Комисията по външните отношения към Камарата на представителите на американския Конгрес прие решение, порицаващо Турция заради нападенията на охраната и привърженици на Ердоган над протестиращи срещу него пред сградата на турското посолство във Вашингтон. След това американската полиция издаде заповед за арест на 12 охранители на Ердоган в резултат на проведеното разследване.

Вчера бяха арестувани двама души

Не спират отзивите по повод скандала пред турското посолство след срещата на Ердоган с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом. В сряда бяха задържани живеещите в САЩ турски граждани Еюп Йълдъръм и Синан Нарин. Обвиненията към тях са за участие в скандалните безредици и осъществените от тях „тежки нападения”. Издадени са заповеди за арест на други 12 души от близката охрана на Ердоган.

„Считаме, че всички те се намират в Турция”

В съвместна пресконференция кметът на Вашингтон Мюриъл Е. Баузър и директорът по сигурността Питър Нюшам оповестиха обвиненията към охранителите на Ердоган, като се предполага, че всичките те се намират в Турция. Питър Нюшам обясни, че самоличността на охранителите е изяснена чрез използване на техника за разпознаване, фотографии от паспортите и визовите процедури и записите от видео камери. Установено е, че същите са извършили най-малко три нападения не само срещу цивилни лица, използващи правото си да протестират, но и към Вашингтонската полиция. Издадените заповеди за арест са именно поради тези причини.

Срещу 7 от тях има обвинения за „тежки нападения”

В рамките на извършеното разследване от американската полиция са оповестени имената на двама от охранителите на Ердоган – Сервет Еркан и Исмаил Далкъран. Вашингтонската полиция е установила самоличността на 34 души от общо 42 души, записани на видео камерите. Оповестено е, че 12 от тях са от близката охрана на Ердоган. Представителите на полицията съобщиха, че към 7 тези 12 охранители са повдигнати обвинения за „тежки нападения”, а към останалите 5 ще бъдат заведени дела за по-леки нарушения на закона. Спрямо всичките 12 охранители на Ердоган са издадени заповеди за арест.

#охранители #САЩ #Реджеп Ердоган #арест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"